Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzetközi dizájnkiállítás nyílik a Budapest Projekt Galériában

2017-10-07 12:27:00

Negyven ország meghatározó dizájnereit mutatja be az a kiállítás, amely vasárnaptól három hétig látható a Budapest Projekt Galériában a Design Hét Budapest keretében.

    A 40x40 című tárlaton szereplő negyven kiállítót mind a 2017-es olasz A' Design Award & Competition nyertesei közül választották ki - mondta el az MTI-nek Tóth Fruzsina, hozzátéve, hogy az egyik legjelentősebb nemzetközi dizájndíjat, amellyel minden évben a világ legkiemelkedőbb tervezőit ismerik el, áprilisban osztották ki Olaszországban. Az elismerést idén több mint ezer nyertes vehette át több mint száz különböző kategóriában, mint például a belsőépítészet, a bútortervezés, a csomagolás, a textiltervezés, a webdizájn vagy a játéktervezés.
    A kurátor a díj különlegességének nevezte, hogy a kiíró anyagi elismerés helyett nagy ismertséget biztosít, így segítve elő a formatervezők karrierjét. Hozzátette: a számtalan kategória előnye, hogy a kevéssé ismert tervezők is bemutatkozhatnak a nemzetközi színtéren: a kézműves olaszországi textiltervezőket ugyanúgy díjazzák, mint az óriási tervezőcégeket.
    Ebből a gazdag és sokszínű palettából látható válogatás a galériában, ahol a rövid leírások, fotók, tervek mellett különböző tárgyakat: csomagolásokat, textileket, egészségügyi berendezést, bútorokat és játékokat is láthat a közönség - mondta Tóth Fruzsina.
    Kiemelte, hogy a több mint negyven projektet bemutató anyagban nagy teret kapnak a magyar díjazottak munkái, akik évről évre egyre több elismerést hoznak el Olaszországból. A hazai formatervezők között a kicsiktől a nagyokig mindenki képviselteti magát. Így például szerepelnek a Co&Co Designcommunication, az IgenDesign, a Maform, a Stroo Design, Fignár Levente, Túri Tamás és Orbán Emese munkái is. A nemzetközi színtér képviselői között említette a kurátor a japán Monogotot, a textileket tervező svéd Ingrid Kulper Designt, a bútortervező japán Szakasita Kazunagát és a mexikói Hexagón Designt.