Emma napja van. | 2024.04.19

Bizottsági szóvivő: az unió migrációs stratégiája a szolidaritásra épít

2017-10-06 14:07:53

Az Európai Bizottság a migrációs válság jelentkezésekor átfogó stratégiát készített annak megoldására, olyat, amely elsősorban a szolidaritásra épít; szolidaritásra a tagállamok között és szolidaritásra a migráció kiinduló országaival és a tranzitállamokkal egyaránt - jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján pénteken.

    Winterstein a magyar nemzeti konzultációval kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy az Európai Bizottság nem osztja fel a világot barátokra és ellenségekre, jókra és rosszakra.
    Elmondta: a bizottság számos tevékenységet végez és támogat a migrációval kapcsolatban, az elmúlt három évben sokkal többet, mint az azt megelőző időkben. Ezek része a határok védelme, az unión kívüli országokkal folytatott együttműködés, a dublini egyezmény reformjának tervei, és ilyen az európai határ- és parti őrség létrehozása - emelte ki.
    Aláhúzta, a migrációs válságot még nem oldották meg, sok tennivaló maradt még, de számos megközelítés vezetett eddig is eredményre és működik a terveknek megfelelően. 
    Winterstein az uniós bizottság Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásaival kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Európai Bizottság az Európai Unió szerződéseinek őrzője, és azért felelős, hogy az uniós szabályokat a tagállamok teljes körűen betartsák.