Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: várhatóan a kiválás után is maradhatnak az uniós munkavállalók a szigetországban 

2017-10-06 09:20:35

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Brexitet követő kiválás után is maradhatnak a már az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós munkavállalók - mondta a Századvég Alapítvány kutatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Kiss István felidézte, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Konzervatív Párt manchesteri kongresszusán arra kérte a küldötteket, támogassák az uniós polgárok továbbfoglalkoztatását, illetve korábban a belügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a brit munkaerőpiacnak szüksége van rájuk.
    Sőt, egyre inkább úgy látszik, hogy a Brexit-referendum és a valódi kiválás közötti átmeneti időszakban érkező uniós polgárok jogait is kész garantálni Nagy-Britannia - fogalmazott a szakértő.
    Kiss István arról is szólt, hogy Theresa May kongresszusi beszéde, amelyben elnézést kért a küldöttektől a párt gyenge választási szereplése miatt, politikai szempontból katasztrofálisra sikerült. Emiatt is sokakban felmerült, hogy a párt nem vele "fordulna rá" a következő választásokra,ugyanakkor a "botrányos beszéd" ellenére a kabinet szorosan összezárt a miniszterelnök mögött - hívta fel a figyelmet.
    Ez a különleges brit kormányszerkezetnek is betudható, ugyanis a kormányban több mint száz miniszter dolgozik, akik egyben képviselők is. Vagyis Theresa May megbuktatásával ők is buknának - értékelt az elemző.