Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sörmennyország Miskolcon – zip’s brewhouse

2017-10-06 05:46:26

A zip’s brewhouse Magyarország legautentikusabb és egyetlen látványsörfőzdéje. Első látásra egy étterem. Aztán odabent szétnézve, az üvegfalon túl, elénk tárul – nem túlzásként – a világ egyik legmodernebb sörfőzdéje. Ez az első olyan magyar Craft sörfőzde, amely Craft kategóriában világbajnokságot nyert.

Az anyacég, a ZIP Technologies maga fejleszt és gyárt sörfőző berendezéseket. A zip’s brewhouse-ban pedig ilyen berendezéseken készítik – saját receptúra alapján – a söröket.Ez az a hely, ahol a minőség a garancia. A zip’s sörfőzői pedig bizonyítottak, hiszen világbajnok sört állítanak elő.

A kezdetek

A zip’s brewhouse anyavállalata, a ZIP Technologies 24 éve foglalkozik sörfőző berendezések gyártásával és installálásával, ezáltal egyedüliek a magyar piacon.
Története a rendszerváltás utáni időszakra nyúlik vissza. 1993-ban egy négy-ötfős kis csoport állt össze. Volt köztük szakmai múlttal rendelkező sörtechnológus, mérnök, gépész és közgazdász. Ez a mag kezdte meg az általuk megálmodott és kifejlesztett sörfőző berendezések gyártását. A ZIP Technologies pedig mára világszintűvé nőtte ki magát.

A látványsörfőzde születése

A gyár már majd’ két évtizede működött, amikor a cég tulajdonosa úgy döntött, létrehozza az ország első és egyetlen látványsörfőzdéjét, mégpedig egy étteremben. Így született meg 5 évvel ezelőtt a zip’s brewhouse, ami nem más, mint a sör és a gasztronómia egyesülésének tökéletes színtere. Egy olyan különleges hely, ahol a helyben készült ételek mellé, helyben főzött söröket szolgálnak fel. De a vendég nemcsak saját maga csapolhatja sörét az asztalnál, hanem üveges formában akár haza is viheti.

zip’s and friends – mindenhol ZIP kézlenyomat a világban

Románia, India, Uganda, Türkmenisztán, Franciaország, USA, Oroszország, Ukrajna, Nagy-Britannia, Azerbajdzsán, Németország és Izland. Néhány, a világ országai közül, amelyek közösek abban, hogy mindenhol működik legalább egy olyan sörfőzde, amely ZIP rendszeren készíti a sört.

A ZIP Technologies a világ 22 országában installált és adott már el sörfőző berendezéseket.

De miért is több a ZIP, mint egy vállalkozás? Mert a berendezések gyártása és telepítése után nem szűnik meg a kapcsolat a vevőkkel. Vagyis nemcsak szervizelést és technikai supportot biztosít a vállalat a ZIP technológiát használó sörfőzdéknek, hanem olyan konferenciákat szervez, ahol a világ legkiválóbb sörszakemberei cserélik ki tapasztalataikat.

Folyamatos konzultációk, izgalmas nemzetközi kollaborációk, receptcserék – az együttműködés olyan elemei és kézzelfogható sikerei, amelyek valóban a szakmaiságot tükrözik. Mindezt ötvözve a hittel és az elhivatottsággal, ami a ZIP-et az egész világon elismertté tette.

Persze ehhez is több kell a tudásnál és a minőségnél. Az itt dolgozó mérnököknek és sörfőzőknek ez nemcsak munka. Attól sokkal több. Ez a hely a hobbi, az élet és egy szerelem.

Miskolc – a világ sörközpontja

A szakma véleménye mindig a legfontosabb. A munka, ami a berendezések gyártásában és a sör készítésében benne van, mára meghozta gyümölcsét. A sörszakma egyetértésében mára már nem kérdés: Miskolc nemcsak a magyar, hanem a világ sörközpontjává nőtte ki magát.

Mindig kellenek új célok és mindig kell a következő lépcsőfok

Miskolc ma már több mint az egykori acélváros. A turizmusra épít. És a várossal azonos szellemben a zip’s brewhouse is ezt a célt tűzte ki célul.

Sör + turizmus = sörturizmus. A zip’s ennek építésével szeretné a sörkedvelőket kicsit hozzáértőbbé tenni. Bárki megnézheti a gyárat, ahol a sörfőző berendezések készülnek, ellátogathat a már meglévő látványsörfőzdébe, a zip’s brewhouse-ba, sőt, söriskolába is beiratkozhat.

Vagyis all in one. A hely, ahol nemcsak sör van. Hanem van ezen túlmenően tudás, oktatás, kutatás-fejlesztés. Ettől egyedülálló a zip’s brewhouse az országban.

A beszédes számok

Több mint 23 nemzetközi és hazai elismerés birtokosai
Több mint 75 féle sört főztek le
Márciusban túllépték az 1000 főzést