Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga: 1 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország devizakötvényt

2017-10-05 11:25:21

Egymilliárd euró értékben bocsátott ki tízéves devizakötvényt Magyarország, a papírokra majdnem hatszoros volt a túljegyzés a befektetők részéről - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón.

    A miniszter hangsúlyozta, hogy a kötvényt minden idők legkedvezőbb kamatával, 1,9 százalékkal bocsátotta ki a magyar állam.
    A kibocsátással 1,2 milliárd dollár összegű, rövid lejáratú, magas kamatozású papírokat vásároltak vissza, a dollárkötvények 2018-2023 között jártak volna le.
    Varga Mihály rámutatott: a kibocsátás egyértelműen tükrözi, hogy Magyarország iránt jelentős a befektetők bizalma. Hozzátette: ez a devizakötvény-csere akció 50 milliárd forint megtakarítást eredményez az államháztartásnak.
    Varga Mihály emlékeztetett: az államadósság kezelése során három szempontot érvényesít a kormányzat, elsősorban azt, hogy csökkenjen az államadósság, az adósságon belül mérséklődjön a devizaadósság részaránya, és emelkedjék a lakossági papírok hányada. Elmondta: a 2010-es, GDP-hez mért 83 százalékos államadósság-ráta tavaly év végére mintegy 74 százalékra csökkent. 
    Varga Mihály hangsúlyozta: megint kipróbált az állam egy új eszközt az adósságkezelésben, és az sikeres volt. Jelezte: a magyar államadósság finanszírozása nem szorul rá jelentős külső forrásokra, így a mostani devizakötvény-cserét követően át kell gondolni a kibocsátást, azt, hogy a jövő évi finanszírozás során mennyire lehet alkalmazni a mostanihoz hasonló lépést. 
    Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kérdésre elmondta: a 2018-ban lejáró dollárkötvényeket 101 százalékon, a többit pedig 110 százalék körüli árfolyamon vásárolták vissza. Ez 22 milliárd forintos azonnali kamatkiadást jelentett, viszont ezzel szemben a deviza-swapokon (kamatcseréken) 51,7 milliárd forintos nyereséget realizáltak, így azonnali 29,3 milliárd forint nettó nyereséget hozott a kötvénycsere. 
    Kérdésekre válaszolva Varga Mihály elmondta: a befektetők Magyarország iránti bizalmát mutatja, hogy 100 bázispont alatt van most az ország CDS-felára, emlékeztetve arra, hogy Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában, a Világgazdasági Fórum közelmúltban közzétett listáján. 
    Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára kiemelte: a befektetői bizalom töretlen az ország iránt, ez a kibocsátás egyik fontos hozadéka, a másik az, hogy a későbbi kibocsátásokon a mostani cserét, mintegy benchmarkként lehet alapul venni.