Emma napja van. | 2024.04.19

A montenegrói miniszterelnök szerint a Koszovóval folytatott határvita már lezárult

2017-10-04 14:56:00

A Koszovóval folytatott határvita már lezárult, a Montenegróval közös határszakasz vonalát néhány éve már rögzítették - jelentette ki Dusko Markovic montenegrói kormányfő szerdán a podgoricai közszolgálati rádióban.

    Hozzátette: 2012 és 2015 között már folyt vita arról, hogy pontosan hol is húzódik a montenegrói-koszovói határvonal, és az erről szóló megbeszéléseket akkor egy kétoldalú egyezmény aláírásával rögzítették a felek Bécsben, így már semmi értelme erről vitázni. Reményét fejezte ki, hogy a pristinai politikusok felelősségteljesen járnak el, és a parlament hamarosan megszavazza a megállapodás becikkelyezését.
    Mint mondta, nem néhány négyzetcentiméteres területről van szó, ezért ez a kérdés Podgorica számára nagyon fontos. 
    A kérdés azért merült fel ismét, mert Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter közelmúltbeli podgoricai látogatását követően kijelentette: nincsenek meg a kellő feltételek ahhoz, hogy a határvitáról tárgyaljanak. Ramush Haradinaj kormányfő pedig bizottságot hozott létre, amelynek a feladata a Montenegróval közös határszakasz rendezése. 
    A montenegrói határvita vezetett az előző pristinai kormány bukásához, miután a parlament elfogadta az Isa Mustafa vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. A határegyezmény elfogadásáról nem egyezett a kormánykoalíció pártjainak véleménye. A megállapodást azért kifogásolták, mert általa több mint 8000 hektárnyi föld jutna a szomszédos országnak, viszont a megállapodás parlamenti becikkelyezése az egyetlen - még fennálló - feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert. Ramush Haradinaj jelenlegi miniszterelnök pártja volt az egyik politikai erő, amely határozottan ellenezte a határegyezmény elfogadását, így nem valószínű, hogy hamarosan rendeződhet a két fél közötti vita.