Gedeon napja van. | 2024.03.28

Először rendelt ki ellenőrző biztost a GVH vállalatok közötti fúzióban

2017-10-04 13:23:00

Hat transzportbeton üzem eladását írta elő a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Duna-Dráva Cement Kft.-nek, hogy irányítást szerezhessen a Readymix Hungária Kft. felett, az üzemek eladását most először felügyeli a GVH által kirendelt ellenőrző biztos.

    A versenyhivatal közleményében felidézte, a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) 2015. november 2-án kötött szerződést a Readymix Hungária Kft., és a Readymix-szel egy vállalkozáscsoportba tartozó horvátországi vállalkozás, a Cemex Horvátország feletti irányítás megszerzésére.
    Az Európai Bizottság a tranzakció horvát piacra vonatkozó részét idén áprilisban megtiltotta, mert káros versenyhatásokat állapított meg. A tiltás miatt a tranzakció magyar piacra vonatkozó része sem volt végrehajtható, ezért a felek visszavonták a magyar részre vonatkozó kérelmüket, a GVH pedig megszüntette az ezzel kapcsolatos eljárást.
    A DDC július 13-án ismét bejelentette a magyar piacra korlátozott összefonódást a versenyhivatalnak.
    A tájékoztatás szerint a DDC csoportnak két cementgyára, 29 transzportbeton üzeme, valamint nyolc saját tulajdonú és egy bérelt, aggregátum kitermelésére szolgáló bányája van Magyarországon. A Readymix 33 transzportbeton üzemmel, négy aggregátum-kitermelő bányával, valamint három burkolókőgyárral rendelkezik Magyarországon.
    A GVH közölte: a részletes vizsgálat során értékelték a tranzakció lehetséges versenyhatásait. A piacokról, a felek pozíciójáról és a versenyben betöltött szerepéről feltárt tények, valamint az elvégzett közgazdasági elemzés alapján Kaposvár, Kecskemét, Nagykanizsa, Siófok, Székesfehérvár és Pécs körzeteinek transzportbeton-piacain állapították meg mindkét fél jelenlétét. A versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy ezeken a területeken a bejelentett összefonódásnak korrekciós intézkedések nélkül a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményező, az árak emelkedésével járó hatásai lennének.
    A DDC vállalta, hogy a hat területen működő üzemeit, vagy az azokat üzemeltető cégekben meglévő üzletrészeit értékesíti, valamint kiegészítő kötelezettségeket is teljesít.
    A GHV közleményében kiemelte, az összefonódás végrehajtásának feltételeként előírt leválasztás miatt először jelöltek ki ellenőrző biztost, hogy a hathónapos leválasztási időszak alatt felügyelje a gyáregységek értékének, gazdasági életképességének megmaradását.