Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem erősödése a lakosság bizalmát jelzi

2017-10-04 12:10:00

A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemben tapasztalható 7,7 százalékos emelkedés a lakosság bizalmának folyamatos növekedését tükrözi, hiszen azt mutatja, hogy az emberek egyre több tartós fogyasztási cikket vásárolnak - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

    A KSH szerdai közlése szerint augusztusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bolti értékesítés, változatlan áron számolva, 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a júliusi 4,2 és a júniusi 5,2 százalékos emelkedés után.
    Pomázi Gyula az internetes vásárlásokról elmondta, hogy a digitális kereskedelemmel foglalkozók száma és az általuk generált forgalom is folyamatosan nő, és a következő két-három hónapban az év végi vásárlások felfutása miatt további forgalomnövekedés várható.
    Az NGM által az MTI-nek szerdán eljutatott közlemény szerint a kiskereskedelmi forgalom már 50 hónapja folyamatosan erősödik.
    A tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővüléséhez hozzájárult a kormány otthonteremtési programja is. A lakáspiac élénkülését jelzi, hogy 2017 első fél évében a kiadott építési engedélyek száma 40 százalékkal emelkedett, a felépült lakások száma pedig 46 százalékkal bővült. Az új otthonok berendezése pedig a bútor, lakberendezési- és elektronikai termékek kereskedelmével foglalkozó cégek forgalmát is támogatja - közölték.
    A kereskedők is tartós növekedési pályával számolnak, hiszen az áruház-felújítások eredményeként folytatódott az ágazat beruházásainak másfél éve tartó kiugró bővülése.
    A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a minimálbér újabb 8 százalékkal, a garantált szakmunkás bérminimum pedig 12 százalékkal nő 2018. január elsejétől, mindez a bérek emelkedésén keresztül tovább serkenti majd a fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalom bővülését is - közölték.