Gedeon napja van. | 2024.03.28

Katonai jármű mellett robbant pokolgép Délkelet-Törökországban, halottak

2017-10-04 11:46:00

Katonai jármű mellett robbant pokolgép szerdán a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari tartomány Yüksekova körzetében, négy katona meghalt, négy pedig megsebesült - jelentette az NTV török hírtelevízió.

    A beszámoló szerint a merényletért a térségben 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet a felelős. A támadás Esendere település közelében történt, néhány kilométerre az iráni határtól. A robbanószerkezetet az úttestben rejtették el a támadók, akik után hajtóvadászat indult - számolt be róla az NTV.
    A kurd kisebbség függetlenségéért küzdő szakadárok és a török biztonsági erők között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok az ország délkeleti részében. A Yeni Safak kormányközeli török napilap összesítése alapján azóta legalább 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer szeparatista halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a PKK a milicistái kiszorultak a régió városaiból, a hadműveletek a térség hegyvidéki területein folytatódnak.
    A konfliktusban 33 év alatt csaknem 50 ezer ember vesztette életét.