Auguszta napja van. | 2024.03.29

Differenciált béremelést javasol a vegyipari szakszervezet

2017-10-03 10:45:00

Differenciált béremelést javasol a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) - közölte a szakszervezet kedden az MTI-vel.

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnökségének szerdai ülésén Székely Tamás, a VDSZ elnöke a konföderáció alelnökeként terjeszti elő a VDSZ javaslatát, az ágazati szakszervezeteket tömörítő közösség támogatását kérve.
    A VDSZ közleménye szerint a munkáltatói terhek csökkentésével megegyező hatású béremelés szükséges, illetve, hogy az emelés világosan visszatükrözze az egyes munkavállalók közti különbségeket minimum a képzettség, tapasztalat és a végzett munka jellege alapján is.
    A korábbi beavatkozások összenyomták a béreket - mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke a közleményben. Ez azt eredményezte, hogy pont a legnagyobb tapasztalattal, legértékesebb végzettséggel rendelkező munkavállalók megbecsülése tűnt el; és emiatt tűnnek el pont ezek a dolgozók is az országból. Ma Magyarország összes gázszerelőjét csak Nagy-Britannia képes lenne foglalkoztatni, az itteni keresetük többszöröséért. A gyógyszeripar képzett szakembereitől a gumigyári dolgozókig hosszan sorolható azok listája, akiknek egyre kevésbé éri meg itthon munkát vállalni - írta.
    A VDSZ ragaszkodik a megfelelő arányú, célzott, okos béremeléshez, kiáll minden ipari dolgozóért, és kész arra, hogy javaslatát a döntéshozókkal is ismertesse.