Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gulyás: Botka László távozása az MSZP politikájában nem eredményez változást 

2017-10-02 17:08:00

A Fidesz szerint a szocialista párt belügye, hogy kit állít miniszterelnök-jelöltnek, Botka László távozása ugyanakkor az MSZP politikájában nem eredményez változást. 

    A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetői posztját hétfőtől betöltő Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján azt mondta: azt látják, függetlenül attól, hogy kilenc hónap alatt Botka László megbukott, az MSZP-ben szóba jöhető jelöltek közül mindenki a Medgyessy-, a Gyurcsány-, és a Bajnai-korszakban aktív szerepet vállalt képviselő. Ilyen értelemben Botka László távozása a szocialista párt politikájában nem eredményez változást - mutatott rá. 
    Megjegyezte: az ellenzéki párt alapszabálya szerint újabb kongresszust kell összehívni, ahol új miniszterelnök-jelöltet kell állítania a pártnak.
    A frakcióvezető arra kérdésre, hogy Botka László szerint bukása részben a Fidesz aknamunkájának köszönhető, azt mondta: meglepődött volna, ha Botka László saját bukásának okát önön alkalmatlanságában látja. 
    Arra a felvetésre, hogy a Fidesznek a politikai stratégiáján kell-e változtatnia, úgy reagált: nem kell semmin változtatni. Egy kormánypárt melletti "legsúlyosabb érv" a kormányzati teljesítmény. Ez nem feltétlenül elegendő önmagában, de hitelességüket és a jövőre vonatkozó terveik hitelességét a mögöttük hagyott hét év kormányzati teljesítménye jelenti. Kitért arra, hogy ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a gazdasági növekedés stabilan 3-4 százalék között van, és az elmúlt egy évben 10 százalék feletti volt a reálbér-növekedés, illetve, hogy történelmi mélységben vannak a hitelkamatok, a jegybanki alapkamat, valamint az infláció is. 
    Megjegyezte: azt látják, hogy Európa-szerte kiemelkedő helyen szerepel a bevándorlás a választási kampányokban, s ebből ők sem tudnak kimaradni, erre választ kell adni. Úgy vélte: e két kérdéskör fogja meghatározni az előttük álló kampányt.
    Arra, hogy lehetnek-e olyan baloldali szavazók, akik a Fideszt választják, azt mondta: reméli, hogy a kormányzati teljesítmény alkalmas arra, hogy egyébként baloldali gondolkodású embereket is meggyőzzön.
    Az őcsényi polgármester autókerekének kilyukasztását érintő felvetésre úgy reagált: minden károkozást elfogadhatatlannak tartanak. 
    Kifejtette: a magyar kormány azon az állásponton van, ha valaki nem menekültként, hanem bevándorlóként akar Európába jönni, minden ország saját hatáskörében dönthessen arról, kit kíván befogadni. Ha menekültként érkezne, akkor erről a státuszról Európa határain kívül kell határozni. Nemcsak az európai értékrend szerint volt helyes politika az, amit a magyar kormány képviselt, hanem sokkal humánusabb is volt - rögzítette.
    Hozzátette: az unió vezetése volt az, amely a menekülteket és a migránsokat összekeverte, s nem a magyar kormány volt az, amelyik örült a nyitott határok politikájának. Nem csoda, ha az emberek félnek, és a felelősség legnagyobb része azé a nyugat-európai közhangulaté, amelyik ez szülte - közölte.  
      Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón bemutatta a Fidesz-frakció új sajtófőnökét Ricz Emesét.