Gedeon napja van. | 2024.03.28

Miniszteri eskütétellel és megyeátnevezéssel folytatódik a parlamenti munka

2017-10-01 11:41:00

Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülést tart a következő két hétben. Az első ülésnapon Kósa Lajos a tervek szerint leteszi miniszteri esküjét, kedden pedig Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről is szavazhatnak.    

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követheti Kósa Lajos miniszteri eskütétele.

A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén hétfőn, az interpellációk előtt szavazhat a Ház.     

Kedden várhatóan tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást.     

Ekkor várható döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A tárcavezető indítványa 2020. június 4-i határidővel kezdeményezi az átnevezést, meghagyva Szegedet megyeszékhelynek.     

Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni".     

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatta a névváltoztatást.   

Szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalják meg a képviselők.     Az Országgyűlés következő ülése október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel érhet véget.