Gedeon napja van. | 2024.03.28

Október 1 - Idősek Világnapja

2017-10-01 10:19:00

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-ét az Idősek Világnapjává. Napjainkban csaknem 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 10 év múlva ennek kétszerese lehet. A hosszabb életkor, az idős emberek számának emelkedése a fejlődés egyértelmű bizonyítékának tűnik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulása óta odaadó figyelemmel gondoskodik idős társainkról az ország egész területén. Az idősklubokban, napközi otthonokban tevékenyen telnek a hetek, a szabadidős rendezvények mellett fontos szerep jut a közös ünnepeknek is. A kormányzati döntés alapján július 1-én az államtól átvett 6 bentlakásos idősotthonnal együtt immár 12 intézményben élő idős emberről gondoskodik a máltai szervezet. Az intézményekben arra törekszünk, hogy a nálunk gondozottak otthon érezzék magukat és megőrizhessék emberi méltóságukat. A 24 órás egészségügyi ellátás mellett saját lakókörnyezetet alakíthatnak ki, közös programokon vehetnek részt, az otthon kápolnájában pedig vallásukat is gyakorolhatják.

Gondoltunk azokra a hozzátartozókra is, akik vállalták, hogy idős hozzátartozójukat otthon ápolják, ezért létrehoztuk a Webnővér portált, ahol szakszerű tanácsokkal és videókkal segítjük áldozatos munkájukat.  

Azt mondják, egy nép lelki kultúrája abban mutatkozik meg, ahogyan az időseivel bánik. Októberben gondolj te is idős hozzátartozóidra és szánj egy kis időt arra, hogy kapcsolatba kerülj velük!

Ha úgy gondolod, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fontos és értékes tevékenységet folytat az idősellátás terén, támogasd a Tisztelet az éveknek programunkat, hogy még többet tehessünk kényelműkért és jólétükért!

„Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt,

akár utcaseprők, akár miniszterek.”

(Kosztolányi Dezső, Intés az öregebbek tiszteletére, részlet)

(forrás: idekattintva megnézheti.)

(Nyitókép a múcsonyi nyugdíjastalálkozón készült.)