Andrea napja van. | 2024.04.18

Felelősségre kell vonni az erőszakos bűncselekmények elkövetőit

2017-09-30 14:05:00

Felelősségre kell vonni a nők elleni erőszakos bűncselekmények elkövetőit, mivel a tapasztalatok szerint nem a büntetési tételek növelése vezet eredményre, hanem az, ha a tettesek nem kerülhetik el a büntetést - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

    Hangsúlyozta, a bűncselekmények megítélése kultúránként jelentősen eltér, hiszen az Európába érkezők között lehetnek olyanok, akiknél a házasság akár már 12-13 éves korban elfogadott lehet. Hozzátette, hogy becsületgyilkosságok, és más, családon belüli erőszakos bűncselekmények az évtizedek óta Németországban élő, szekuláris társadalmi környezetből érkező törököknél is előfordulnak.
    Gyarmati István a migráció egyik jelentős problémájának nevezte, hogy az eltérő szokások elfogadása rövid távon rendszerint nem működik, sok közösségben pedig - nem csupán a bevándorlók között - a nők nem is mernek panaszt tenni. Kiemelte azt is, hogy Olaszországban az európai országokból érkező bevándorlók több erőszakos bűncselekményt követnek el a nők ellen, mint a muszlimok. 
    A szakértő arra számít, hogy nők elleni erőszakos bűncselekmények még sokáig nem fognak eltűnni Európából.