Emma napja van. | 2024.04.19

A hirosimai atomtámadást idézi fel a Frenák Pál Társulat új előadása

2017-09-30 13:26:00

A japán történelem egyik legmegrázóbb tragédiáját, a hirosimai atomtámadást idézi fel absztrakt módon a Frenák Pál Társulat legújabb, HIR-O című előadása, amely október 11-én debütál a Müpában a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

    A mély és letisztult érzésekre fókuszáló produkció a hagyományos japán tánc, a butoh és a koreográfusra jellemző rendkívül szuggesztív mozdulatokból épül fel - olvasható az előadás MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.
    Frenák Pál új előadásában minden eddiginél direktebb módon nyúl a számára oly otthonos japán kultúra és történelem egyik legmeghatározóbb tragédiájához. A Marguerite Duras könyve alapján készült Szerelmem, Hirosima (1959) című kultikus filmből, és az eseményt drámaian megörökítő, eredeti dokumentumokból, filmekből, valamint irodalmi művekből inspirálódó mű emberi kapcsolatokon keresztül vizsgál egyetemes társadalmi problémákat.
    Frenák Pál koreográfiai munkájának meghatározó inspirációja személyes találkozása a néhai Ono Kazuóval, a japán butoh tánc meghatározó alakjával. A butoh a második világháború által megtört Japán előadóművészeinek nyelve, amelyen képesek megfogalmazni a traumát.
    Az előadás zenei világáért felelős Gryllus Ábris és Farkas Miklós elektroakusztikus elemekkel hatja át a japán tradicionális hangzásvilágot.
    A koreográfus a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatóit hívta közös munkára az alkotófolyamat során, teret biztosítva az új nemzedéknek nem csupán a megmutatkozásra, hanem annak a sokrétű alkotói építkezésnek a megtapasztalására is, amelyben nem csak egy egyszerű koreográfia elsajátítása a cél.
    A Nemzeti Táncszínház támogatásával megvalósuló produkcióban a Frenák Pál Társulat táncosai mellett Lőrinc Katalin Harangozó Gyulas-díjas táncos is színpadra lép.
    Az október 11-i premiert követően a HIR-O-t legközelebb október 31-én láthatja a közönség a Müpában.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó