Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: az ellenzék megszüntetné, a Fidesz folytatná a családok otthonteremtési programját

2017-09-29 16:37:00

Az ellenzék átalakítaná vagy megszüntetné, a Fidesz-KDNP viszont folytatná a családok otthonteremtési programját, ha jövőre kormányra kerül - mondta Puskás Imre, a Fidesz szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

    A politikus hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP kormányzása óta a családok otthonteremtése olcsóbbá, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá vált.
    Szerinte ugyanakkor a program számos támadást kapott az ellenzék részéről, az ő nyilatkozataikban, programjaikban tetten érhető, hogy nem értenek egyet vele, és a program átalakítását, megszüntetését hirdetik.
    Elmondta, a Fidesz-KDNP családi otthonteremtési kedvezményekkel, a lakás áfa 5 százalékra csökkentésével, az áfa-visszaigénylés lehetőségével és kedvezményes hitellel segítette, hogy a családok előreléphessenek az otthonteremtésben. Hozzátette, 2015 óta a kedvezményt 56 000 család vette igénybe, így 153 milliárd forinttal segítettek abban, hogy a családok új lakást vegyenek vagy építsenek. Ez - folytatta - élénkíti a lakáspiacot és az építőipart is, amit bizonyít, hogy 2017 első félévében az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma 40 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát.
    Kijelentette, a Fidesz-KDNP, ha lehetősége van, akkor a jövőben is folytatni fogja a programot, hiszen a 2018-as költségvetésben már 230 milliárd forintra növelték a program támogatását.
    Szerinte ugyanakkor ezt a baloldal és a Jobbik sem szavazta meg az Országgyűlésbe, és a baloldal még a lakás áfa csökkentését sem támogatta. Felidézte, a baloldal kormányzása idején megszüntette a lakástámogatási kedvezményt, és belehajszolta a családokat a devizahitelek csapdájába. A Fidesz szóvivője szerint nem kétséges, hogy kormányra kerülve ugyanígy járnának el, és megszüntetnék a családtámogatási programot.
    A fideszes politikus Molnár Zsolt MSZP-s képviselő pénteki sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta, az MSZP a Soros-terv végrehajtása mellett foglalt állást, hiszen Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje azt nyilatkozta, hogy hatalomra jutása esetén azonnal lebontják a határt védő kerítést. Hozzátette, a szocialisták ebben az ügyben össze-vissza beszélnek, hiszen két éve még azt is kétségbe vonták, hogy vannak bevándorlók, egy éve pedig tagadták, hogy lenne kötelező kvóta. Megjegyezte, a parlamentben mindig, minden vitát lefolytatnak az MSZP-vel.
    Puskás Imre a nemzeti konzultációval kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, az évi egymillió bevándorlóra és a határt védő kerítés lebontására vonatkozó állítások Soros György írásos és szóbeli nyilatkozatain alapulnak. Szintén kérdésre válaszolva megerősítette, a Fidesz egyetért Orbán Viktornak az Őcsényben történtekkel kapcsolatban tett nyilatkozatával.