Andrea napja van. | 2024.04.18

Piacfelügyeleti eljárást indított az MNB az Albaland Kft.-nél és a Pink Rocks-nál

2017-09-29 12:03:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárásban vizsgálja a Albaland Kft.-nél, a belize-i Pink Rocks Group Ltd.-nél, valamint a két cégben tulajdonos W. Attila magánszemély esetében, hogy végeztek, vagy végeznek-e bejelentés hiányában a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény szerinti függő ügynöki, illetve üzletszerűen a hitelintézeti törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás közvetítését - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

    A jegybank egyúttal azonnali hatállyal megtiltotta az Albaland Kft.-nek, a Pink Groupnak és W. Attilának is, hogy jogosulatlanul bármely, jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösen függő ügynöki vagy pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet végezzenek.
    Kiemelték: az MNB által beszerzett bizonyítékok alapján W. Attila és az Albaland, majd ezt követően a Pink széles körben hirdette, hirdeti a piacfelügyeleti eljárásban vizsgált tevékenységét. Az érintettekkel kapcsolatba lépő befektetőknek ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy különböző - többek közt az MNB által jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység végzése miatt már korábban szankcionált - külföldi brókercégek által kínált tőkeáttételes befektetési termékek kereskedését biztosító éles számlákat nyissanak - olvasható a jegybank közleményében.
    A közleményben felidézték, hogy az MNB már korábban közzétette a társaságokra vonatkozó befektető-védelmi felhívását a honlapján.
    A jegybank ideiglenes intézkedése a befektetők érdekeinek védelmét, a tőkepiac átlátható működését, illetve a befektető-védelemnek az érvényesítését szolgálja azért, hogy a piacon lévő személyek csak a jogszabályban meghatározott formai keretek közt tevékenykedjenek.
    Az MNB ismételten arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen, és ne csak a bekövetkezett kár után ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban, ami egyebek mellett az MNB honlapján is elérhető.