Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az EU üdvözölte az orosz vegyifegyver-arzenál megsemmisítését

2017-09-28 18:26:00

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelentése szerint Oroszország vegyi-fegyverei teljes arzenáljának megsemmisítésével a kitűzött határidőn belül teljesítette a nemzetközi szerződésékben foglalt kötelezettségét, amely fontos lépés a vegyifegyver-tilalmi egyezmény céljainak megvalósítása felé - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

    Az uniós külügyi szolgálat aláhúzta, az Európai Unió és tagállamai szilárdan és következetesen támogatják a vegyifegyver-tilalmi egyezmény céljainak egyetemessé tételét és hatékony végrehajtását, nem csak Oroszország, hanem valamennyi érintett állam által birtokolt ilyen jellegű fegyverek megsemmisítésével kapcsolatosban is.
    A vegyi fegyverek fennmaradó készleteit a lehető legrövidebb időn belül a világon mindenütt meg kell semmisíteni egy vegyifegyver-mentes világ elérése érdekében - tették hozzá.
    Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán adott utasítást az utolsó orosz vegyi töltet megsemmisítésére.
    A Kreml sajtószolgálata szerint Oroszország 39 967 tonna mérgező anyagot - szarint, szománt, VX-et, mustárgázt és lewisite-et - tartalmazó 4 352 033 vegyi töltetet, 107 nagy kapacitású tárolót és 927 tartályt semmisített meg. A végtermékkel kapcsolatos utókezelés és utómunkálatok a következő két évben folytatódnak majd. Ezzel Oroszország maradéktalanul teljesítette a vegyi fegyverek kifejlesztését, gyártását, felhalmozását és bevetését megtiltó, 1992. szeptember 3-án megkötött genfi egyezményt.