Emma napja van. | 2024.04.19

Az Európai Parlament határozattervezete szerint nem megfelelő mértékű az előrelépés

2017-09-28 16:11:00

Eddig nem sikerült megfelelő mértékű előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni az egyeztetést a kereskedelmi kérdésekről - áll abban a határozattervezetben, melyről jövő héten fog szavazni az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.

    Az EP-ben szavazásra bocsátott tervezet szerint a Brexit után bennmaradó uniós tagállamok vezetőinek október közepéről inkább decemberre kellene halasztaniuk a döntést, hogy már tovább lehet-e lépni a tárgyalások második szakaszára, a jövőbeli kapcsolatok kérdéseire.
    A parlament elnöke és a frakciók vezetői által elfogadott dokumentumban rámutattak, hogy az első négy tárgyalási kör nem hozott megfelelő előrelépést, és ha az ötödik fordulóban sem történik áttörés, akkor egyelőre nem lehet továbblépni.
    "Theresa May brit miniszterelnök firenzei beszédében utat nyitott a továbblépés felé, azonban szeretnénk, ha kormánya egyértelműen lépne fel (...) Életbevágóan fontos kérdésekre várunk még mindig válaszokat" - közölte Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója.
    Az elfogadásra váró indítvány képezi majd az Európai Parlament álláspontját az október 19-20-i uniós csúcstalálkozón.
    Az esetleges kiválási szerződéshez az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges, a képviselőtestület így végső soron akár meg is vétózhatja majd a felek által kidolgozott egyezményt, és ebben az esetben a tárgyalási határidő lejártakor egyszerűen hatályukat veszítenék az uniós szerződések a szigetország vonatkozásában.