Emma napja van. | 2024.04.19

A Brexitben történt előrelépés, a valódi áttöréshez azonban tovább kell tárgyalni

2017-09-28 14:09:00

Történt előrelépés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások e heti fordulóján, de ez még nem elégséges ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni az egyeztetést a kereskedelmi kérdésekről - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben.

    Barnier konstruktívnak nevezte a mostani tárgyalásokat, üdvözölve, hogy bizonyos ügyekben végre kikristályosodott a brit álláspont.
    Rámutatott ugyanakkor arra, hogy bár Theresa May brit kormányfő firenzei beszéde "új dinamikát" vitt az egyeztetésekbe, folytatni kell a munkát a következő hetekben és hónapokban, amíg nem sikerül megállapodni a szigetország rendezett kilépésének feltételeiről.
    A volt francia miniszter elmondta, noha hasznos megbeszéléseket folytattak, még nem tudtak megegyezni az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek rendezéséről, márpedig ez elengedhetetlen a továbblépéshez. Kiemelte, az közel sem elég, ha az Egyesült Királyság csak a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban vállalt kötelezettségeinek tesz eleget.
    Barnier emellett megismételte, hogy a kilépést követő esetleges átmeneti időszakról csak a kiválás főbb kérdéseinek megoldása után beszélhetnek. Minél korábban történik valódi előrelépés, annál hamarabb lehet elkezdeni a tárgyalást a jövőbeli kapcsolatokról - figyelmeztetett.
    A közös sajtóértekezleten David Davis brit Brexit-ügyi miniszter jóval derűlátóbbnak tűnt. Hangsúlyozta, hogy több területen is jelentős előrelépés történt. Mint mondta, döntő fontosságú előrehaladást sikerült elérni az állampolgári jogok, a brit pénzügyi kötelezettségek és az ír-északír határellenőrzés ügyében is.
    "Közös jövőnk kizárólag a partnerségen, a barátságon, és ami a legfontosabb, a bizalmon alapulhat" - hangoztatta a tárcavezető.
    A sajtótájékoztató hangulata megfigyelők szerint sokkal jobb és felszabadultabb volt, mint a korábbi három tárgyalási forduló után.
    A britek távozása után bennmaradó uniós tagországok vezetői október közepén döntenek arról, hogy szerintük megfelelő ütemben haladnak-e a mostani egyeztetések a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséhez, de Brüsszelben a legtöbben kételkednek benne, hogy már ekkor tovább tudnak lépni.
    A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerint az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, annak hiányában pedig a távozási szándék bejelentése után két évvel szűnik meg, azaz ebben az esetben 2019. március 29-én, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.