Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kerítést épít a Krím szárazföldi határán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat

2017-09-27 18:02:03

Még idén 49,5 kilométer hosszú, több mint két méter magas kerítést fog kiépíttetni a Krím félsziget és Ukrajna határán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) határőrizeti parancsnoksága.

    A szolgálat erről szerdán tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget, a döntést biztonsági megfontolásokkal indokolva. A  december 20-ig befejezendő beruházás a becslések szerint több mint 212,88 millió rubelbe (968,6 millió forintba) kerül majd.
    Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes egyébként szerdán megalapozatlannak minősítette az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának hétfőn közzétett jelentését, amely szerint Oroszország súlyos jogsértéseket követett el a Krímben. 
    A dokumentum önkényes letartóztatásokkal és fogva tartással, emberek eltüntetésével, kínzással és embertelen bánásmóddal, valamint legalább egy bírósági tárgyalás nélküli kivégzéssel vádolta meg az orosz hatóságokat. Az ENSZ-szerv ezenfelül azt is kifogásolta, hogy a moszkvai kormány az orosz állampolgárság felvételére kényszeríti a félsziget lakosságát, és több száz foglyot szállíttatott át orosz börtönökbe.
     Oroszország 2014 márciusában annektálta az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet a helyi népszavazás eredményére hivatkozva, amelyet azonban orosz katonai megszállás alatt tartottak meg. Számos nyugati ország válaszul büntetőintézkedésekkel sújtotta Oroszországot.