Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja lesz Nagyváradon

2017-09-27 16:46:49

Nagyvárad ad otthont idén az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek fesztiváljának, amelyen öt együttes mutatja be produkcióit - közölte szerdán a szervező Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese.

    Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója vándorfesztivál, amelyet mindig más-más erdélyi városban tartanak. Tavaly Sepsiszentgyörgyön találkoztak a szakma képviselői, idén a Nagyvárad Táncegyüttes vállalta a házigazda szerepet. A tizenharmadik alkalommal megszervezett találkozó október 12. és 15. között lesz.
    Ez az egyetlen olyan rendezvény, amely az öt erdélyi magyar hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget biztosít a régió táncművészeti szakembereinek találkozására és alkalmat teremt arra, hogy az együttesek megismerjék egymás munkáját - mondta Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója a fesztivál céljáról.
    Négy nap alatt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes hat produkcióját láthatja a közönség, köztük gyermek és felnőtt előadásokat egyaránt. A programsorozat utolsó napján közös táncgála lesz. 
    Az előadásokon kívül szakmai továbbképzések, kerekasztal-beszélgetések, kiállítás-megnyitók, koncertek is lesznek.
    A szakmai értékelést Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, Dobre-Kóthay Judit Jászai- és Uniter-díjas díszlet- és jelmeztervező végzi.