Auguszta napja van. | 2024.03.29

Medián: mélyponton az MSZP támogatottsága, a Fidesz erősödött

2017-09-27 16:26:31

A Medián felmérése szerint huszonöt éves mélyponton van az MSZP támogatottsága a biztos szavazók körében, míg a Fidesz és az LMP erősödött.

    A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet szeptember 15. és 20. között felvett reprezentatív felmérésének eredményeit a hvg.hu hírportál közölte szerdán.
    A közlés szerint huszonöt év óta most először fordul elő, hogy az MSZP a biztos szavazók körében nem éri el a 10 százalékot: 9 százalékon áll, a teljes népesség körében pedig 7 százalékon.
    Eközben a Fidesz a júniusi felmérés óta érdemben növelte támogatottságát: a teljes népesség 36 százalékát, a biztos szavazóknak pedig az 55 százalékát tudhatja maga mögött.
    Míg a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott - most 12 százalékon áll -, addig a választani tudó és a szavazáson részvételüket biztosra ígérők körében - szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt - 21-ről 16 százalékra esett.
    Az LMP növelni tudta táborát: a választani tudó biztos szavazók között 7 százaléka van - a teljes népesség körében pedig 5 százalék. Ezzel szemben a DK gyengült: míg az utóbbi években a párt támogatottsága a teljes népességben többször elérte a 6 százalékot, jelenleg csak 3 százalékon áll - a biztos szavazóknál pedig 5 százalékon.
    A közvélemény-kutatás eredményei szerint bár 4 százalékpontot emelkedett, csak 52 százalékon áll azok aránya, akik biztosnak gondolják, hogy egy közeljövőben tartandó parlamenti választáson részt vennének.
    Az Orbán-kormány eddigi teljesítményét a válaszadók 46 százaléka jónak értékelte. Ennél valamivel kevesebben (43 százaléknyian) szeretnék, ha a következő választások után a mostani kormány maradna hatalmon. A válaszadók 49 százaléka kormányváltást szeretne, ám 52 százalék a közepesnél kevesebb esélyt lát az ellenzék győzelmére - írták.