Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kósa: a kormány minél előbb indítsa el a konzultációt a Soros-tervről!

2017-09-26 15:10:00

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hogy a lehető leggyorsabban indítsa el a betelepítési kvótával és a "Soros-tervvel" összefüggő nemzeti  konzultációt - mondta Kósa Lajos kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. 

    A nagyobbik kormánypárt leköszönő frakcióvezetője, aki október 2-ával tárca nélküli miniszter lesz, kiemelte: nagyon fontos lenne, hogy még a téli parlamenti szünet előtt a nemzeti konzultáció alapján legyen információ arról, hogy a választópolgárok mit gondolnak a "Soros-tervről".
    A kormánypárti politikus kijelentette: a vasárnapi német választásokon teljesen világosan kiderült, hogy a választópolgárok rendkívüli mértékben elégedetlenek a migráció kezelésével. 
    Nem fordult még elő a második világháború óta, hogy a semmiből így kerüljön be harmadik helyen párt, mint az Alternative für Deutschland, a Bundestagba. Ennek egyetlen üzenete van: ki a migránsokkal és megvédeni a határokat! 
    A fideszes politikus ugyanakkor gratulációját fejezte ki Angela Merkel (CDU) régi-új német kancellárnak, és sok sikert kívánt munkájához. Szerinte nehezebb helyzetben lesz, mint korábban, mert a lehetséges koalíciós felállások több problémát is rejtenek, miközben Magyarországnak és Európának is rendkívül fontos lenne egy stabil és kiszámítható Németország. Biztos benne, hogy a németek levonják a konzekvenciát azzal összefüggésben, hogy a migrációt másként kell kezelni. Belátják, hogy a hangsúlyt máshová kell tenni, hogy a "Soros-terv" ártalmas, hogy nem kell behozni évente Európába 1 millió migránst, nem kell 4,5 millió forintot adni az ellátásukra, nem szabad lebontani a határzárat, nem kell a kötelező szétosztási rendszer, valamint hogy létre kell hozni Líbiában és Szíriában hot spotokat, s oda kell vinni a segítséget, ahonnan ezek az emberek jönnek.
    Kitért arra is: hétfőn az Európai Bizottság szóvivője arról beszélt, hogy a szeptember 26-án lejáró kvótadöntést ezután is végre kell hajtani. Kósa Lajos értékelése szerint a "Soros-terv" végrehajtása annyira fontos a bizottság számára, hogy sokadjára fittyet hánynak az Európai Bíróság ítéletére. 
    Arra a kérdésre, hogyan értékelik, hogy Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az oktatási törvényt, a fideszes politikus azt mondta: meglepődtek, arra számítottak, hogy az elnök megfontolja az aláírást. A törvény súlyosan sérti nemcsak a magyarok, hanem más, Ukrajnában élő nemzetiségek érdekeit is. Senkitől sem vehető el az a joga, hogy anyanyelvén tanuljon - tette hozzá. Kijelentette: a Fidesz-frakció minden támogatást megad a kormánynak, hogy blokkolja Ukrajna minden törekvését az unióban és a nemzetközi porondon. Mindenre vétót fognak mondani, ami Ukrajnával kapcsolatos - jelezte Kósa Lajos, hozzáfűzve: ez egészen addig így lesz, amíg ebben a kérdésben nem jutnak dűlőre. 
    Kósa Lajos és Halász János frakciószóvivő beszámolt a héten a bizottságokban zajló munkákról is. Kósa Lajos elmondta: a gazdasági bizottság dönt majd az illetéktörvény módosításáról. Ennek lényege, hogy a már cégbírósági eljáráson átesett nyugdíjas szövetkezetek az általuk befizetett illetéket visszakaphassák, ami 17 szövetkezetet érint. A honvédelmi bizottságban azt a NATO-jelentést nézik át, amely hosszú távú előrejelzést tartalmaz a várható migrációs tömegről. Mint mondta, ez nem érinti az álláspontjukat, azaz senkit nem szabad beengedni az unió területére, akinek nincs belépési jogosultsága. Beszámolt egy Bencsik János fideszes képviselővel közösen kidolgozandó önálló indítványról is, ami a nyugdíjkorhatár előtti ellátásban részesülő bányászok segítését célozza majd. Ma ugyanis a nyugdíjas szövetkezetekbe való belépési jog kizárólag a öregségi nyugdíjellátásban részesülőket illeti meg - közölte. 
    Kósa Lajos kitért arra is, hogy frakcióvezetősége idején 23, kétharmadot igénylő jogszabályt terjesztettek elő, s ebből 18 megkapta a többséget. Úgy látta, sikerült azt az együttműködési formát kialakítani az ellenzékkel, ami az egyetértést biztosította. 
    A frakcióvezető a Jobbik plakáthelyvásárlásáról azt mondta: nincs arról szó, hogy bárki bármilyen plakát elhelyezését szeretné megtiltani. Az a kérdés, hogy megvalósul-e a fekete-, tiltott pártfinanszírozás vagy sem - jegyezte meg. 
    A Fidesz választási felkészülését firtató felvetésre elmondta: lényegében az összes jelöltjük megvan, ilyen értelemben készen állnak. A korábbiaknál mozgalmasabb őszre és érdekesebb témafelvetésekre számít - fűzte hozzá. 
    Az úgynevezett kémperben, azaz Szilvásy György és társai ügyében született felmentő ítéletet felháborítónak nevezte a kormánypárti politikus. 
    Arról, hogy az LMP és a Párbeszéd újabb vitanapot kezdeményezett a devizahitelesekről, azt mondta: részt vesznek rajta, és elmondják, mi mindent tettek az adósok érdekében. Kósa Lajos azt mondta, örülnek, hogy 900 ezer, szerződéssel bíró embernek tudtak segíteni. Bár szerettek volna mindenkin segíteni, erre nem volt mód, de amit meg lehetett tenni, azt megtették - fogalmazott. 
    Halász János hozzátette: kíváncsian várják, hogy meglesz-e a szükséges számú aláírás a vitanaphoz.