Auguszta napja van. | 2024.03.29

Völner: Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad

2017-09-26 14:59:00

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának elmondása szerint Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad, holott a milliárdos víziója szerinti kötelező betelepítési kvótáról szóló vita lassan "okafogyottá válik", mert kedden lejár az azt előíró határozat hatálya.

    Völner Pál hangsúlyozta: épp az unió szeptember 4-ei jelentéséből válik nyilvánvalóvá, hogy nem teljesül az eredeti célkitűzés.
    "Brüsszelben vannak olyan hangok, amelyek szerint szeptember 26. után is érvényben marad a mechanizmus, tehát továbbra is el kell osztani a betelepülőket" - mondta.
    Az államtitkár szerint ez ellentmond a kvótáról szóló határozatnak és az Európai Bíróság döntésének.
    Erre utal az Európai Bizottság szóvivője, Tove Ernst hétfői nyilatkozata, amely szerint a mechanizmus érvényben van, és felhívta a tagországok figyelmét, tegyenek eleget vállalt feladataiknak és kötelezettségeiknek az áthelyezéseket illetően. De ebbe a sorba illeszkedik Dimitrisz Avramopulosz bevándorlási ügyekben illetékes uniós biztos korábbi kijelentése is, "aki továbbra is állandó kvótákat szeretne" - tette hozzá Völner Pál. 
    Hozzátette: a tényleges számok azt igazolják, hogy a kötelező betelepítési kvóta "okafogyottá vált", Magyarország ellen mégis kötelezettségszegési eljárás zajlik, és lehetséges, hogy az Európai Unió Bizottsága keresetet indít az uniós bíróság előtt Magyarország ellen. 
    Minderre nem lenne szükség, ha a tervek között nem szerepelne Soros György eredeti víziójának megfelelően az állandó, kötelező és felső határ nélküli betelepítési kvóta - mondta az államtitkár.