Auguszta napja van. | 2024.03.29

Migrációkutató: a kvótadöntés koncepciója elhibázott

2017-09-26 09:48:36

A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint a kvótadöntés koncepciója elhibázott, a végrehajtását tekintve pedig működésképtelen eszköz a migrációs válság kezelésére.

    Orbán Balázs azzal kapcsolatban beszélt erről az M1 aktuális csatornán, hogy kedden lejár a migránsok áthelyezésére megszabott kétéves európai uniós időszak. 
    Úgy fogalmazott: a koncepció azért elhibázott, mert valójában azokat segíti, akik irreguláris úton jöttek az Európai Unió területére. A megvalósítása pedig azért működésképtelen, mert a 120 ezer ember áthelyezéséről szóló kvótadöntést - amely miatt Magyarország és Szlovákia az EU bíróságához fordult - csak mintegy 25 százalékban sikerült eddig teljesíteni, ráadásul az áthelyezett emberek többsége nincs már abban az országban, amely őket átvette.
    A főigazgató kitért arra is, hogy az Európai Bizottságban nem született meg ez a felismerés, kötelezettségszegési eljárást is indítottak azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek megtagadták a kvótadöntés végrehajtását, így Magyarországgal szemben is.
    Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Magyarország és azok az országok, amelyek egyetértenek abban, hogy a kvóta nem jó eszköz a helyzet kezelésére, tudják érvényesíteni érdekeiket, és az EU-s intézmények ne fogadjanak el olyan megoldásokat, amelyek a felső határ nélküli kvóta bevezetését tennék lehetővé.