Tivadar napja van. | 2024.04.20

A nemzeti parlamentek súlyának erősítését szeretnék elérni a V4-ek az EU-n belül

2017-09-25 17:50:00

A visegrádi országok (V4) a nemzeti parlamentek súlyának erősítését szeretnék elérni az európai uniós politikán belül, valamint elvárják a V4-ek - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - érdekeinek hatékony képviseletét az uniós tárgyalópartnerektől a Brexit-egyeztetések során. 

    Ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a V4-országok európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak tanácskozása fogadott el hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon.
    Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország július elsején vette át és egy évig tölti be a V4-ek elnöki tisztét, ennek az időszaknak az első parlamenti szintű tanácskozása volt a sárospataki. 
    Hangsúlyozta: a visegrádi országok már többször kinyilvánították, hogy az EU-n belül fontosnak tartják a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését. Erre a lisszaboni szerződés két pontja is lehetőséget ad számukra, azokra fognak hivatkozni, amikor a brüsszeli "lopakodó jogalkotással" szemben föl szeretnének lépni - fogalmazott. 
    Közölte, a másik fontos napirendi pontjuk a Brexit volt, ugyanis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból "mindenkinek fájni fog". Az ebből eredő károk csökkentése minden uniós ország érdeke - hangsúlyozta.
    Tájékoztatása szerint elhangzott, a V4-tagországok nem kötnek különalkukat a britekkel, a tárgyalásoknak a 27 tagország nevében kell lezajlaniuk. Az egyeztetések során azonban elvárják az uniós képviselettől azt, hogy a négy közép-kelet-európai ország érdekeit is markánsan megjelenítsék. 
    Ha úgy látják, hogy bármelyik V4-tagország hátrányt szenved a Brexit-tárgyalások során, egységesen lépnek majd fel - jelentette ki Hörcsik Richárd.