József napja van. | 2024.03.19

Soltész: háromszorosára emelkedett a nemzetiségek támogatása 2010 óta

2017-09-25 14:17:42

Háromszorosára emelkedett a magyarországi nemzetiségek támogatásának összege a központi költségvetésben 2010 és 2018 között - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Soltész Miklós elmondta: a magyar kormány 2010-ben úgy döntött, hogy a nemzetiségekkel az addiginál sokkal szorosabbra fűzi a kapcsolatot. Az elmúlt évek során folyamatosan és fokozatosan emelkedtek a támogatások. Ennek két fő célja van: egyrészt a Magyarországon élő nemzetiségek identitásának és nyelvének megőrzését segíteni, másrészt hogy a nemzetiségek és anyaországaik közötti kapocs erősebb legyen, és ezáltal Magyarország kapcsolata is jobb legyen a környező országokkal - fűzte hozzá.
    Mint elmondta, az elmúlt évek során folyamatosan és fokozatosan emelkedtek a támogatások. (A nemzetiségek támogatása 2010-ben több mint hárommilliárd forint volt, ez az összeg jövőre több mint tízmilliárd forintra emelkedik.)
    A támogatásoknak köszönhetően országszerte sok, a nemzetiségek által fenntartott, jellemzően köznevelési intézmény újulhatott meg - jelezte.
    Soltész Miklós szólt arról is, hogy a támogatások növelése mellett külön pályázati rendszert is létrehoztak 2013-ban a nemzetiségeknek. Ennek a támogatásnak az összege 2013-ban 235 millió forint volt, a jövő évi költségvetésben ez az összeg több mint egymilliárd forintra emelkedik.
    A magyar kormány nemzetiségekkel való kapcsolata szorosabbra fűzéséről ki kell mondani: "nem félünk attól, hogy a nemzetiségek megmaradnak, (...) anyanyelvi környezetben tanulhatnak" - hangoztatta az államtitkár.
    Fülöp Attila, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt közölte, hogy a nemzetiségi célú - nemzetiségi szervezeteket és önkormányzatokat támogató - pályázatokat - négy kategóriában - hétfőn írják ki. A nemzetiségi civil szervezetek támogatására, nemzetiségi kulturális kezdeményezésekre, táboroztatásra, valamint pedagógusok továbbképzésére október 30-ig lehet pályázni.
    Közölte, tavaly összesen 2100 pályázati célt tudtak támogatni.
    A Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila bejelentette: a jelenlegi hatvan millió forintos beruházás mellett további húszmillió forintos támogatás kap az intézmény külső felújításra.
    Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta: az oktatás megkérdőjelezhetetlen prioritás az országos önkormányzat számára. Az erőfeszítéseknek és támogatásoknak köszönhetően egyre jobb feltételek között tudják fogadni a gyerekeket - mondta.
    Szabóné Marlok Júlia intézményvezető elmondta: a tavalyi tanévben intézményük 13,8 millió forintot kapott fejlesztésre, továbbá 60 millió forintos támogatást fordíthatnak a kollégium vizesblokkjainak felújítására.