József napja van. | 2024.03.19

Orbán Vietnamban: nem a Nyugat fújja a passzátszelet a következő időszakban

2017-09-25 13:06:40

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Nyugatnak együtt kell élnie azzal az új világhelyzettel, hogy "a következő évtizedekben nem ő fújja a passzátszelet".

    A hivatalos látogatáson Vietnamban tartózkodó kormányfő hétfőn a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon azt mondta, a következő évtizedekben erősödni fog az a tendencia, hogy a világgazdaság fókusza Nyugatról keleti irányba tolódik, és ehhez az új világhelyzethez a Nyugatnak is igazodnia kell, ami azonban nem könnyű folyamat.
    Közép-Európa ugyanakkor jól halad előre az alkalmazkodásban: a közép-európai országok szélesebb kapcsolatokat építettek ki a világ keleti felével, mint jó néhány nagy, meghatározó európai ország - fejtette ki.
    Orbán Viktor ezért azt javasolta a vietnami gazdasági szereplőknek, hogy ha európai hídfőállást szeretnének kiépíteni egy dinamikusan fejlődő gazdasági térségben, akkor érdemes a közép-európai államok közül választaniuk, például a "feltörekvő és erősödő" Magyarországot.
    A miniszterelnök felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a magyar-vietnami kereskedelmi-beruházási kapcsolatok volumene szerény. 
    Ám most mégis jelentős létszámú magyar politikai-üzleti delegáció látogatott Hanoiba, aminek az az oka, hogy Magyarország Vietnamot jelölte ki mint lehetséges stratégiai partnere a délkelet-ázsiai térségben - mondta.
    A gazdasági együttműködésre javasolt területek között említette az egészségipart, az informatikát, a közlekedésszervezést, a népesség-nyilvántartás szervezését, a vízipart, valamint a mezőgazdaságot és az élelmiszer-biztonságot.     Utóbbival kapcsolatban jelezte: Magyarországon nem lehet előállítani genetikailag módosított élelmiszert, de a kormány terve, hogy Magyarország legyen a világ első olyan országa, ahol forgalomba sem lehet hozni ilyeneket. 
    "De ehhez még sokat kell dolgoznunk" - jegyezte meg a miniszterelnök.
    A fórumon - amelyet magyar részről a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. szervezett - Vu Duc Dam vietnami miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy országa nemcsak egy 90 milliós piac, hanem híd is a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országai felé.
    Kormánya nevében azt ígérte: mindent megtesznek, hogy a legjobb feltételeket biztosítsák a magyar vállalatoknak a vietnami kereskedelmi-beruházási tevékenységükhöz.
    A fórumon - a politikusok jelenlétében - az MNKH, az Agrárinformatikai Klaszter és a Ho Si Minh-városi technológiai szövetség együttműködési megállapodást írt alá egyebek mellett agrárinformatikai megoldások exportjáról, közös projektek megvalósításáról Vietnamban.