József napja van. | 2024.03.19

Grezsa: a Kárpát-medencei óvodaprogram az új magyar önépítés fontos mozzanata

2017-09-25 12:59:57

A Kárpát-medencei óvodaprogram az új magyar önépítés fontos mozzanata, olyan rendszerszintű beavatkozás, amely az egész Kárpát-medence magyar megmaradását szolgálja - jelentette ki Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos hétfőn a felvidéki Bősön, ahol elindította és bemutatta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki részét.

    A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 novemberében hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés, anyagi kerete 17,1 milliárd forint.
    "A Kárpát-medencei óvodaprogram, egy olyan rendszerszintű beavatkozás, amely a gazdaságfejlesztési és oktatásügyi beruházásokkal együtt az egész Kárpát-medence magyar megmaradását szolgálja" - hangsúlyozta a programbemutatón Grezsa István. Hozzátette: ilyen rendszerszintű beavatkozások jelenthetik azt a fajta garanciát, hogy 97 évvel Trianon után megérje magyarnak lenni a Kárpát-medencében, és sikerüljön a 15 milliós magyarságot egy nemzeti közösségbe szervezni.
    A miniszteri biztos kifejtette: a program teljes keretéből a Felvidékre 6,3 milliárd forintot szánnak, ami egy főre vetítve a legmagasabb összeg a külhoni magyar közösségek vonatkozásában.
    "Ez nem véletlen, mert a Felvidéken óriási lehetőségek vannak (...) hiszen több, mint kétszáz olyan település van, ahol az ott élő magyarság részaránya meghaladja a 20 százalékot, eddig azonban fel sem merült, hogy esetleg magyar óvodába járjanak az ott élő magyar gyerekek" - világított rá.
    A program most elindított első felvidéki szakaszában, a Bethlen Gábor alap közvetítésével 58 felvidéki település 1,65 milliárd forintnyi forráshoz jut, hogy egy szakmai elbírálás alapján összeállított meghívásos pályázati rendszer keretében ebből fejlesszék magyar óvodáikat. A program első szakaszában rendelkezésre álló összeget elsősorban óvoda és bölcsőde felújításra, illetve építésre fordítják majd, részben pedig humánerőforrás fejlesztést is megvalósítanak belőle.
    Grezsa István az MTI-nek elmondta: a programnak - amelynek célja, hogy növelje a Kárpát-medencei magyar óvodákba íratott gyerekek számát - már megvannak az első sikerei, hiszen elindítása óta a célterületen, az ott uralkodó demográfiai viszonyok és elvándorlás ellenére, már 54 ezerre nőtt a magyar óvodákba járó gyerekek száma. A program keretében ezt a létszámot a közeljövőben 60 ezerre szeretnék emelni, ami a tervek szerint a későbbiekben a kisebbségi oktatási rendszer iskoláiba járó gyermekek létszámában is visszaköszön majd.
    "Az óvoda az anyanyelv elsajátításának első színhelye, s mint ilyen, az anyanyelven történő oktatás kezdőlépcsője, ezért az óvodák megerősítése alapdolog" - jelentette ki az óvodaprogram elindító bemutatkozásán Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke. Hozzátette: ha az óvodák megerősítésére nem kerül sor, néhány év múlva a felvidéki magyar alap- és középiskoláknak nem lesz mire építkezniük, ezért a mostani segítségért külön köszönet illeti a magyar kormányt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány