Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták a színházi kritikusok díjait: a budapesti Katona József Színház kapta a legtöbb elismerést

2017-09-22 12:37:00

A budapesti Katona József Színház kapta a legtöbb elismerést, a Miskolci Nemzeti Színházé lett a legjobb előadás díja a Színházi Kritikusok Céhének csütörtökön este megrendezett díjátadóján a szinhaz.hu portál beszámolója szerint.

     A Színikritikusok Díját 38. alkalommal ítélte oda a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeiért.
    A céhtagok tizenöt kategóriában díjazták az alkotókat, színészeket, előadásokat. A Momentán Társulat közreműködésével megrendezett díjátadónak a Budapest Bábszínházadott otthont. 
    A színházi kritikusok életműdíjjal jutalmazták Radnóti Zsuzsa dramaturgot. A Színházi Dramaturgok Céhe idén Háy János A halottember című darabjának adta a legjobb magyar dráma díját, a Bálint Lajos-vándorgyűrűt Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja kapta.
    A színházi portálon megjelent ismertetés szerint a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában Znajkay Zsófia Az ölében én című munkája nyert.
    A legjobb előadás díját Rusznyák Gábor rendezésében a Miskolci Nemzeti Színház Kivilágos kivirradtig című darabja kapta.
    A legjobb rendezés díját Székely Krisztának ítélte a céh a Katona József Színházban bemutatott A kaukázusi krétakör című színműért. A céh a rendezőnőnek adta a legígéretesebb pályakezdő díját is A kaukázusi krétakör, a Nóra - karácsony Helmeréknél és az Operettszínházban bemutatott Kreatív kapcsolatok című darab színre állításáért.
    A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a Vígszínházban premierje óta nagy sikerrel futó A Pál utcai fiúk nyerte el, amelynek rendezője Marton László. Dés László, az előadás zeneszerzője pedig megkapta a legjobb színházi zene díját.
    A független színházi produkciók közül Hegymegi Máté rendezésében a Studió K Peer Gynt előadása győzött.
    A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás elismerését a Budapesti Bábszínház A csillagszemű juhász című darabja vitte el, amelyet Markó Róbert rendezett.
    A legjobb női főszereplő Ónodi Eszter lett a Katonában bemutatott Nóra - karácsony Helmeréknél című darabban nyújtott játékáért. A legjobb férfi főszereplő díját pedig ugyancsak a Katona társulatának tagja, Keresztes Tamás kapta az Egy őrült naplójáért.
    A mellékszereplők közül Csomós Mari, a Radnóti Színház A játékos című darabjában nyújtott alakításával, Friedenthal Zoltán pedig a Pintér Béla és Társulata által bemutatott Szívszakadtáig című előadással nyerte a Színikritikusok Díját.
    A legjobb díszlet és jelmez is a budapesti Katona József Színházban bemutatott előadásoknak jutott: a kritikusok Fekete Anna Bádogdob című előadásához készült díszletét és Nagy Fruzsina Nóra - karácsony Helmeréknél című darabhoz készült jelmezeit díjazták.
    A gálán különdíjjal jutalmazták a Hallgatni akartam című Márai-estért Hegedűs D. Gézát, B. Török Fruzsinát és Marton Lászlót.