Emma napja van. | 2024.04.19

Nemzetközi innovációs házépítő versenyt rendeznek Szentendrén

2017-09-22 08:12:00

Elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), partnerségben Szentendre önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME).

    Az ÉMI által készített projekttervet választotta ki a nemzetközi zsűri a 2019-es verseny rendezésére, így két év múlva a térségben elsőként Magyarország, illetve a társaság székhelye,  Szentendre lehet az egyetemek között zajló nemzetközi esemény házigazdája.
    Az ÉMI közleményében felidézte: a 2002-ben indult Solar Decathlon kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése.
    A megmérettetésre október 31-ig jelentkezhetnek az egyetemek a világ bármely részéről. A magyar rendezés fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó megoldásokat emeli ki.
    Az ÉMI szentendrei területén megrendezett esemény tíz napjára a mintegy 400 versenyző egyetemistán és kísérőiken kívül várhatóan csaknem 120 ezer hazai, és több ezer külföldi látogató érkezik, a legjobb épületekből hosszú távra tervezett látogatóközpont pedig évente 25 ezer érdeklődőt vonzhat majd.
    A közlemény szerint a verseny megszervezésének a magyar építésügy fejlődése mellett számos kedvező hatása lesz, a többi között az energiahatékony, környezettudatos szemléletmód elterjedése, a foglalkoztatottság növelése, nemzetközi kapcsolatok kiépítése és erősítése, az országimázs erősödése, valamint a fiatal építészek pályán tartása, emellett pedig komoly gazdasági hasznot jelent Szentendre, a térség és Magyarország számára.