Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagyon fontos, hogy a felvidéki magyarság megerősítse képviseletét a megyei választásokon

2017-09-20 18:27:00

Szlovákiában a megyei önkormányzatok szintjén sok dolog dől el, ezért nagyon fontos, hogy a felvidéki magyarság megerősítse képviseletét a novemberi megyei választásokon - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Pozsonyban, miután találkozott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel a felvidéki magyar párt székházában.

    Potápi Árpád János az MKP vezetőségével a magyar kormány nemzetpolitikájának eddigi eredményeiről, a Felvidéket érintő célkitűzéseiről, azon belül a családi vállalkozások évének felvidéki vonatkozásairól, az MKP és a Fidesz-KDNP pártszövetség közötti stratégiai partnerségről, illetve a Szlovákiában november negyedikén tartandó megyei választásokról egyeztetett.
    Utóbbiról szólva, Potápi Árpád János a felvidéki magyar párt elnökével, Menyhárt Józseffel közösen tartott sajtótájékoztatón rendkívül fontosnak minősítette a novemberi megyei választásokat, majd rámutatott: a vidéki politikától, ez esetben a megyei önkormányzatoktól nagyon sok függ, például az intézményrendszer fenntartása és a határon átnyúló fejlesztések kérdése is, ezért a felvidéki magyarság szempontjából sem mindegy, milyen súllyal vesznek részt a magyarok a megyék irányításában.
    "Ezért is fontos az, hogy a magyar emberek november negyedikén elmenjenek szavazni, és ha már elmentek, akkor az MKP-ra szavazzanak, hiszen Szlovákiában az egyetlen magyar etnikai párt az MKP" - hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve: bízik abban, hogy az MKP sikerében a novemberi megmérettetésen.
    A parlamenten kívüli, de a regionális, azon belül a megyei választásokon is rendszerint jól szereplő felvidéki magyar párt elnöke, Menyhárt József elmondta: öt megyében indítanak jelölteket, két megyeelnökjelöltet (Nagyszombat és Nyitra megyékben), illetve összesen 80 megyei képviselőjelöltet, s bíznak benne, hogy sikerül megerősíteniük a jelenlegi képviseletüket.
    "Úgy gondoljuk, hogy az erős regionális lefedettséggel bíró MKP-nak olyan jelöltjei vannak, akik novemberben bőven megerősítik a négy évvel korábbi eredményt" - fogalmazott Menyhárt József.
    Potápi Árpád János szerdai szlovákiai útja során látogatást tett a somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézetben, illetve a révkomáromi Selye János Egyetemen, ahol az egyetlen magyar nyelvű szlovákiai egyetem vezetőivel az intézményt érintő fejlesztési lehetőségekről tárgyalt, valamint részt vett a működését tavaly megkezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium évnyitóján is. Ennek a magyar kormány támogatásával létrehozott intézménynek az a célja, hogy a tehetséges és a társadalmi témák irányában elkötelezett aktív fiatalokat karoljon fel és képezzen tovább, és ilyen módon járuljon hozzá a felvidéki magyar értelmiség utánpótlásának kineveléséhez.
    Potápi Árpád János az évadnyitón rávilágított: szeretnék tovább erősíteni a szakkollégiumok rendszerét, mivel ezek az intézmények azon felül, hogy növelik a magyar fiatalok szülőföldön történő boldogulásának esélyét, ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy a fiatalok saját környezetükben találjanak párt maguknak, ami azért fontos, mert felmérések igazolták, hogy a külhoni területeken, vegyes házasságban született gyerekek 80 százaléka felnőttként már nem a magyar nemzethez kötődik.
    "Ezen az arányon mindenképpen változtatnunk kell, ez nemzeti érdek is" - szögezte le Potápi Árpád János, aki újságírói kérdésre elmondta: a pozsonyi szakkollégium működése első évében beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s remélhetőleg az idei tanévben is sikereket tud majd elérni.