Emma napja van. | 2024.04.19

Helyettes államtitkár: a pályaválasztás felelősséget és lehetőséget is jelent

2017-09-18 18:01:00

A pályaválasztás fontos döntés, amely nemcsak felelősséget, hanem lehetőséget is jelent - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménye fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartott jubileumi ünnepségen.

    Pölöskei Gáborné a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett eseményen kiemelte, a megalapozott döntéshez helyes önismeretre és a választott pályáról szóló alapos ismeretekre van szükség.
    A pályaválasztásra felkészítő érdemi munkának már az általános iskola felső tagozatában el kellene kezdődnie, a pedagógusok egyik kiemelt feladata lenne a pályaválasztás elősegítése, a diákoknak ugyanis sokszor nincsenek megfelelő információik a képzésekről, a foglalkoztatásról és a karrierről - mondta a helyettes államtitkár. 
    Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a pedagóguspálya és -képzés múltjáról és jelenéről beszélve úgy fogalmazott, a pedagóguspálya az egyik legfontosabb hivatás, amelynek korábban komoly presztízse volt, és a kormány most azon dolgozik, hogy helyreállítsa a szakma megbecsülését. 
    A pedagógus-életpályamodell bevezetése és az elkezdett a bérrendezés is kifejezi, hogy a kormány szerint fontos a pálya, és mindent megtesz annak érdekében, hogy fejlődhessen a szakma - jelentette ki.
    Szólt arról is, hogy jelenleg hiány van tanárokból, ezért meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy az arra alkalmas diákokat a pálya irányába tereljék.
    Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese úgy fogalmazott, nincs annál fontosabb, mint hogy a diákok mihamarabb megtalálják a saját útjukat. A szakemberek és a tanárok felelőssége óriási abban, hogy jó irányba tereljék a diákokat, megfelelően vezessék be őket a különböző tantárgyakba, megmutatva azok nehézségeit és szépségeit, megkönnyítve ezzel a választást - tette hozzá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó