Csongor napja van. | 2024.04.16

Ékszerek formájában csempészik ki az orrszarvútülköt Afrikából

2017-09-18 16:13:00

Ékszerek formájában csempészik ki az orrszarvútülköt Afrikából a bűnszervezetek, így veszik elejét annak, hogy a repülőtéri ellenőrzésen lebukjanak az áruval - írta a BBC News.

    A Traffic nevű, vadvédelemmel foglalkozó, a tiltott kereskedelmet ellenőrző civil szervezet szerint gyöngyöket, karkötőket és karpereceket, valamint rinocérosztülök-port készítenek a csempészek.
    "Ez nagyon aggasztó. Hiszen ha valaki átsétál a repülőtéren egy rinocérosztülökből készült nyakláncot viselve, ki fogja megállítani? A rendőrség tülökdarabokat és teljes tülköket keres" - mondta Julian Rademeyer, a Traffic munkatársa.
    A csempészett tülkök elsődleges célállomásai ugyanazok, Kína és Vietnam legnagyobb piacai felé tartanak. A nyomozók azonban azt is megállapították, hogy a csempészútvonalak megváltoztak és sokkal komplexebbé váltak annak érdekében, hogy elkerüljék az olyan országokat és repülőtereket, ahol a bűnüldözésre kirendelt források koncentrálódnak. 
    Susie Offord-Woolley, a Save the Rhino International jótékonysági szervezet vezetője szerint ez fontos információ, mivel így a bűnüldözők kiképezhetők a rinocéroszékszerek azonosítására. 
    "Az a tény, hogy a bűnbandák feldarabolják a tülköket, arra utal, hogy egyre jobban tartanak a rendőrségtől, ami jó jel" - tette hozzá. 
    2007 óta legalább 7100 orrszarvút öltek meg Afrikában, mára mintegy 25 ezer példány maradt. Az orrvadászat jelenlegi mértékét tekintve a Save the Rhino International szerint a vadon élő orrszarvúk a következő tíz évben kihalhatnak.
    Az elmúlt tíz évben Afrikában 1000, az orrszarvúk életét védő vadőrt öltek meg. Így emberéletekről is szó van - emelte ki Offord-Woolley.