Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német választások a CDU/CSU, a szabad demokraták és a Zöldek koalíciója a legvalószínűbb

2017-09-17 18:39:00

Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a legvalószínűbb az úgynevezett Jamaica-koalíció, amelyben a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) lenne a kancellárt adó párt, és tagja lenne a Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek.

    Kiss J. László az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta: a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján nevezik Jamaica-koalíciónak ezt a lehetséges együttműködést. Felhívta a figyelmet arra, hogy az említett pártok között komoly ellentétek vannak, például a Zöldek 2030-tól nem engedélyeznék a belső égésű motorokkal hajtott gépjárműveket, a másik két szervezet azonban "lebegteti" ezt a kérdést az autóipar fontossága miatt.
    Kitért arra is, hogy az FDP a legutóbbi felmérések szerint 9, míg a CDU/CSU 36-37 százalékon áll, esetleges koalíciójuk nem lenne elegendő az abszolút többség megszerzéséhez.
    Azt mondta: az a legnagyobb kérdés, hogy ki lesz a harmadik, egyebek mellett azért, mert a harmadik legerősebb párt adja a parlament alelnökét és a költségvetési bizottság elnökét. Úgy fogalmazott: ha az Alternatíva Németországnak (AfD) bekerül a Bundestagba, a német politikai kultúrában "éles cezúra" következik be, hozzátéve, a párt programjában szerepel, hogy meg kell változtatni az emlékezetkultúrát és büszkének kell lenni a németségre. Felhívta a figyelmet arra: kényes pont, hogy az AfD miként tudja magát elhatárolni a szélsőségesektől, hiszen a pártban vannak liberális gazdasági elveket, illetve nemzeti konzervatív eszméket vallók, de olyanok is, akik "a hagyományos szélsőjobboldali gondolatvilághoz" kötődnek.