Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elkezdték az aláírásgyűjtést a korrupciós bűncselekmények elévüléséről kezdeményezett népszavazáshoz

2017-09-17 18:02:00

Megkezdődött vasárnap a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése.

    A népszavazást Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő kezdeményezte, aki az aláírásgyűjtés megkezdéséről a fővárosi Lehel téri piacon tartott sajtótájékoztatót a gyűjtést segítő szervezetek képviselőivel. 
    A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?" A kezdeményezőnek január 13-áig kell összegyűjtenie 120 ezer érvényes aláírást ahhoz, hogy a népszavazást ki kelljen írni. 
    Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség titkára a sajttájékoztatón azt mondta: Polt Péter legfőbb ügyész "hiába sikálja el a korrupciós ügyeket és néz mellé", maga az elévülési idő növelése lehetőséget ad arra, hogy azok, akik elkövették a korrupciós bűncselekményeket, bűnhődjenek is. Szavai szerint a népszavazással meg lehet mutatni, hogy megtisztulhat a közélet, és az elévülés növelésével biztosan lesz olyan kormány, amely eltökélt abban, hogy felszámolja a korrupciót. 
    Fontosnak nevezte, hogy olyan szervezetek tudtak felsorakozni a kérdés mögött, amelyek a választáson nem működnek együtt. Hozzátette: azok a szervezetek azonban, amelyek nem csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez, "tehetetlenségükkel a korrupt rendszert támogatják".
    Vágó Gábor kérdésre válaszolva elmondta: szeretnék még az őszi ülésszakban benyújtani az összegyűjtött aláírásokat, és így akár már az országgyűlési választás előtt is meg lehetne tartani a népszavazást. Az állami cégvezetők bérplafonjával kapcsolatos népszavazás aláírásgyűjtésről azt mondta, több tízezer aláírás gyűlt már össze, és szeretné, ha egyszerre tudnák leadni a két kérdésben gyűjtött aláírásokat, hogy egyszerre lehessen tartani a népszavazásokat is. Megjegyezte: nem minden szervezet gyűjt mindkét népszavazáshoz aláírást. 
    A pártokkal külön szerződést köt a gyűjtésről, ebben pedig kitérnek arra, hogy a hatályos adatvédelmi törvényeket be kell tartani a gyűjtés során - tette hozzá Vágó Gábor.
    Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a népszavazási kezdeményezés fontos üzenet a választópolgároknak arról, hogy a közéletet meg lehet tisztítani a korrupciótól. "Az Orbán-rendszer Achilles-sarka az, hogy fel tudunk lépni a korrupció ellen és el tudjuk hitetni az emberekkel, hogy a politika róluk szól és nem a magánérdekek kiszolgálásáról" - jegyezte meg. 
    Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke arról beszélt, hogy aki "feladja" a 2018-as kormányváltást, az a korrupcióellenes küzdelemről is lemond. Véleménye szerint szimbolikus jelentősége is van a népszavazási kezdeményezésnek, mert ha emiatt csökken a korrupció, "már megéri".
    Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője arról beszélt: a 2010 előtti kormányoknak is felelősségük van abban, hogy ennyire át van itatva korrupcióval a közélet. Megítélése szerint a népszavazási kezdeményezés nemcsak a lopás megállítására lehetőség, hanem arra, hogy megüzenjék Orbán Viktornak, "elég volt, takarodó".
    Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint az Orbán-kormány egyik legsúlyosabb bűne, hogy állami szintre emelte a korrupciót, és az emberek már fel sem kapják a fejüket az újabb és újabb korrupciós ügyekre. Úgy fogalmazott: minden alkalom, amikor az emberek kifejezhetik a véleményüket, "apró tégla" ahhoz, hogy 2018 áprilisában "ez a kormány eltűnjön Magyarországról". 
    Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője jelezte, a mozgalom "teljes erővel beleáll" a gyűjtésbe, több városban, több mint 100 alapszervezet, több mint ezer aktivistája gyűjti az aláírásokat. 
    A Nemzeti Választási Bizottság április 10-én hitelesítette a kérdést. Az aláírásgyűjtés azt követően kezdődhetett meg vasárnap, hogy a Kúria szeptember 5-én helybenhagyta az NVB hitelesítő határozatát.