Bernát, Felícia napja van. | 2019.05.20 | MNB középárfolyam:

Migrációkutató Intézet: a kerítés hatékonysága kétségtelen

2017-09-16 15:14:53

A magyar határon felépült kerítés hatékonyságát nem lehet kétségbe vonni - emelte ki Klopfer Ádám, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. 

    A kutató felidézte: amikor a nagy migrációs hullám megérkezett Európába, az Európai Unió arra nem volt felkészülve. A magyarországi kerítés nagyon gyorsan felépült és a statisztikák is igazolják hatékonyságát, hiszen azóta Magyarországot gyakorlatilag elkerüli a migrációs áramlat.
    Klopfer Ádám beszélt arról is, hogy az Európai Unió bizottságának politikája az áthelyezési, relokációs mechanizmus egyfajta hívó szó arra, hogy a migránsok meginduljanak az Európai Unió felé. 
    A kutató szerint ez "rossz politika". Csak idén több mint 2500 ember halt meg a tengeren - emlékeztetett a szakértő, aki szerint az embereket nem kéne rákényszeríteni erre a veszélyes útra. Ehelyett külső elosztóközpontokban, az Európai Unió területén kívüli kellene felállítani hotspotokat és ott kellene a menedékkérelmeket elbírálni - fejtette ki a Migrációkutató Intézet kutatója.