Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kenyérszentelés, tortakóstolás, fotókiállítás Buzitán

2017-09-16 08:41:50

A felvidéki Buzitán hagyományosan az önkormányzat, a Csemadok Buzitai Alapszervezete és a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola közösen szervezi a kenyér szentelésének ünnepét, melyet az idén, szeptember 15-én a felújított gőzmalomban tartottak.

   Az új kenyeret dr. Száraz János szepsi helyettes esperes, buzitai római katolikus plébános szentelte meg.(A képre kattintva képtár nyílik.)

Az új kenyeret dr. Száraz János szepsi helyettes esperes, buzitai római katolikus plébános szentelte meg. A plébános emlékeztette a jelenlévőket, hogy a kenyér szentsége fontos szerepet tölt be a keresztény ember életében. A távolról érkezetteket pedig arra kérte, hogy vigyék jó hírét a felvidéki településnek.

A kenyérszentelés után, Szaniszló János a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője, a fotópályázat zsűritagja, és Demeter Ádám a Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködés Egyesület képviselője megnyitotta a III.Észak-Borsodi Fotópályázat vándorkiállítását.

Demeter Ádám(b) és Szaniszló János(j) megnyitja a fotókiállítást.(A képre kattintva képtár nyílik.)

Szaniszló János elmondta, hogy a harmadik alkalommal megrendezett fotópályázatra háromszor több pályamunka – köztük számos felvidéki - érkezett, mint az első évben. Mint mondotta, ez a felvidéki kiállítás is szimbolizálja a magyarok egységét, melyet a trianoni döntés sem tudott megosztani.
Demeter Ádám bemutatta a Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködés Egyesület történetét, beszélt a civilszervezet által képviselt polgári értékekről, a térségben betöltött szerepéről.

Pacsai János görögkatolikus esperes-parochus a „mindennapi kenyerünkről” tartott előadást. Az esperes előadásában bibliai példákon mutatta be a kenyér szerepének jelentőségét a keresztény vallásban. - Egyedül morzsák vagyunk, de együtt kenyér leszünk - mondotta az esperes.

Pacsai János görögkatolikus esperes (b) Mohňanský József Buzita polgármestere (j) köszöntötte a jelenlévőket, és a polgármester bemutatta a közelgő megyei választáson az MKP színeiben induló kassai járás jelöltjeit. (A képre kattintva képtár nyílik.)

A rendezvény végén a résztvevők megkóstolhatták a buzitaiak tortáját.