Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kósa: tovább kell segíteni a nők foglalkoztatását

2017-09-15 11:05:00

A demográfiai kérdések áttekintésekor a Fidesz-KDNP-frakció a velencei ülésén arra kérte a kormányt, hogy teremtsen további lehetőségeket a nőknek a nem hagyományos foglalkoztatási formák igénybevételére, például az otthoni munkavégzésre, a részmunkaidőre, a munkaerő-kölcsönzésre - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a kormánypártok háromnapos velencei frakcióülését lezáró sajtótájékoztatón.

    A politikus jó ügynek nevezte a nők támogatását abban, hogy a gyermekvállalást összeegyeztethessék a munkával, amiben leginkább az atipikus foglalkoztatási formák segíthetnek. Megjegyezte, a munkaadókat ösztönözni kell különböző kedvezményekkel, hogy ilyen módon több embert alkalmazzanak.
    Példaként említette, hogy a munkahelyvédelmi akciótervben foglalt munkaadó-támogatási rendszer egyes elemeit lehetne alkalmazni a távmunkában és a részmunkaidős foglalkoztatásban is.
    Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ezt megerősítve szintén úgy fogalmazott: a fő iránynak a család és a munka összeegyezetését tartják.
    Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország sem a munkaerő-, sem a demográfiai problémák megoldására nem a migrációban látja a megoldást.
    Kósa Lajos az évadnyitó frakcióülés további témáiról szólva elmondta: az új ukrán oktatási törvény ügyében várhatóan már kedden szavaz az Országgyűlés - minden bizonnyal ötpárti egyetértéssel - arról a határozatról, amelyben a leghatározottabban elítélik Ukrajnát a jogszabály miatt.
    A politikus elfogadhatatlannak és hátba döfésnek nevezte a törvényt - amely szerint a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban engedélyezett -, hozzátéve, szeretnék, ha a tiltakozáshoz csatlakoznának más érintett szomszédos országok.
    A kormánypárti képviselők döntöttek arról is, hogy a nyugdíjas-szövetkezeteknek nem kell majd cégeljárási illetéket fizetniük.
    A frakcióvezető azt is közölte: az LMP-be átült - korábban szocialista, majd független - Demeter Márta országgyűlési képviselő új parlamenti bizottsági helyének eldöntésében a kormánypártok nem fognak igazságot tenni az ellenzéki pártok között. Az ellenzék nemhogy a választási együttműködésben vagy az ország vezetésében nem tud megállapodni, hanem egy olyan egyszerű kérdésben sem, hogy "hova üljön Demeter Márta" - fogalmazott.
    A politikus ismét elmondta, hogy Velencén úgy döntöttek: felkérik a kormányt, szervezzen nemzeti konzultációt a "Soros-tervről". Úgy fogalmazott: a kvótaperben született európai bírósági döntés "szélesre nyitotta a kaput" az állandó migránselosztási mechanizmus előtt.
    Szavai szerint az Európai Bizottság a "Soros-terv" végrehajtásán dolgozik. Utóbbinak része egyebek mellett a migránsok kötelező szétosztása, a kerítések lebontása és a bevándorlók anyagi támogatása - sorolta.
    Harrach Péter emellett arról számolt be, hogy rövidesen döntés születhet a családi csődvédelem módosításáról, amely a könnyített törlesztési megoldás irányába mutathat. Megjegyezte, vannak olyan országok, ahol fennáll az úgynevezett elsétálás joga. "Ezt nem azért mondom példának, mert most itt erről van szó, bár ez sem kizárt" - fűzte hozzá.
    A lombikbébiprogrammal kapcsolatos kérdésre a kereszténydemokrata frakcióvezető azt felelte: az egyházi véleményben a bioetikai szempont a döntő, a kormány álláspontjában pedig "a demográfiai helyzet nyomasztó felelőssége". Szerinte egyébként a lombikbébiprogramnak lehet olyan megoldása, hogy az bioetikai szempontból is megfelelő legyen.
    Arra a felvetésre, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerint szerződésszegési eljárás indulhat az Európai Bíróság kvótaügyben született döntését elutasítók ellen, Kósa Lajos úgy reagált: Jean-Claude Juncker nem fogalmazott pontosan, mert szerződésszegési eljárás akkor indulhat egy tagállam ellen, ha súlyosan megsérti az uniós alapszerződést vagy ha kilép az EU vitarendezési eljárásából. Juncker sem tudja megjósolni a Magyarország ellen kvótaügyben zajló kötelezettségszegési eljárás kimenetelét, az Európai Bíróság döntését, "és hogy azt a döntést vajon Magyarország betartja-e" - tette hozzá.
    A Szerencsejáték Zrt. által tervezett játékoskártya bevezetéséről a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a kiskorúak védelme és a nemzetközi pénzmosás elleni egyezmény miatt van szükség a regisztrációra.