Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel kormányszóvivő: Juncker beszéde reményt ad a migrációs válság konstruktív kezelésére

2017-09-14 12:01:45

Jean-Claude Junckernek a migrációs válság kezelésére kilátásba helyezett javaslatai remélhetőleg konstruktívak lesznek, leállítják a migránsok beáramlását Európába - kommentálta csütörtökön Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő az Európai Bizottság elnökének előző napi évértékelő beszédét.

    A TV Republika kereskedelmi hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a kormányszóvivő egyebek között arra reagált, hogy Juncker előző nap az Európai Parlamentben elmondta: a bizottság hamarosan új javaslatokkal fog előállni a gazdasági bevándorlók visszaküldésének felgyorsítására, és kiemelte, hogy javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.
    Bochenek hangsúlyozta, reméli, hogy Brüsszel újabb kezdeményezése "végre konstruktív lesz, leállítja az európai partokhoz irányuló menekültáradattal összefüggő, folyamatos és egyre jobban elmélyülő katasztrófát".
    A szóvivő "sok hónapos nehéz csatának" nevezte a migrációs válság kezelésére vonatkozó lengyel diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek szerinte hozzájárultak ahhoz, hogy a nyugat-európai országok jelenleg figyelembe veszik Lengyelország érvelését ez ügyben. Bochenek ezzel arra utalt, hogy a lengyel kormány elutasítja a menekültelosztási kvótát, s a migrációs válság kezelésében az EU külső határainak védelmét hangsúlyozza, valamint a menekülthullámok kiváltó okainak helyszíni kezelését.
    Az Európai Unió nyugati és keleti tagállamait eddig megosztó legfontosabb kérdésekben, ezen belül a migráció ügyében megoldásokat kell találni - hangsúlyozta Bochenek, úgy értékelve: Juncker évértékelője inkább Európa intézményes és politikai egységének megteremtése felé mutatott.
    A szóvivő ezzel arra utalhatott, hogy Juncker a beszédében kijelentette: meg kell teremteni az egyenlőség unióját, amelynek tagjai egyenlők a méretüktől és a földrajzi helyzetüktől függetlenül. "Európának egyszerre kell lélegeznie a tüdeje keleti és nyugati felével, máskülönben a kontinens légszomjat kap" - mondta a bizottság elnöke, amit egyes lengyel kommentátorok a kétsebességes Európa koncepciójának kétségbe vonásaként értelmeztek, rámutatva: a tüdő két része visszatérő kép volt II. János Pál pápa tanításában.