Gedeon napja van. | 2024.03.28

Romániában a hírszerzés és a vádhatóság állítólagos összefonódásának kivizsgálását sürgetik

2017-09-13 18:10:00

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy korrupciógyanúval bíróság elé állított volt tisztje szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a hírszerzés befolyása alatt áll, amelytől kész vádiratokat kap. A DNA főügyésze szerdán az igazságszolgáltatási felügyelethez (IJ) fordult, hogy indítson vizsgálatot a volt hírszerző nagy sajtóvisszhangot keltő nyilatkozata ügyében.

    Daniel Dragomir, a SRI egykori terrorelhárítási vezetője az Antena 3 hírtelevízió hétfő esti műsorában azt állította, hogy sok esetben a szolgálat januárban lemondott igazgatóhelyettese, Florian Coldea altábornagy döntötte el, kit kell letartóztatni. Coldea szerinte szorosan együttműködött Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyésszel, valamint az igazságszolgáltatásba állítólag beépült SRI-ügynökökkel a célszemélyek elítélése érdekében.
    Dragomir nyilatkozata kedden kapott nagyobb publicitást, amikor Liviu Dragnea házelnök, a nagyobbik kormánypárt elnöke szükségesnek nevezte Coldea beidézését a hírszerző szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elé.
    "Az, hogy a nemzetbiztonságra, terrorizmusra, szabotázsra hivatkozva engedélyeztessenek lehallgatásokat, hátha fennakad valami ezen a halászhálón, hátha sikerül valamilyen bizonyítékot találni egyik vagy másik célszemély ellen, nos ez roppant súlyos dolog, amelyet a parlamenti szakbizottságnak ki kell vizsgálnia" - jelentette ki a házelnök, aki magát is a DNA áldozatának tekinti, miután a vádhatóság két ügyben is bíróság elé állította.
    Dragnea úgy vélekedett: sokan "beszélni fognak", látván, hogy ő sem hátrált meg, és segítenek majd a vizsgálóbizottságnak leleplezni azt a "korrupt rendszert", amely szerinte ártatlan emberek meghurcolásával és manipulációval mérgezi Románia közéletét.
    A DNA szerdai közleménye szerint Laura Codruta Kövesi főügyész arra hivatkozva kérte a - bírák és ügyészek szakmai szervezetének keretében az igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködő - igazságszolgáltatási felügyelet közbelépését, hogy a volt SRI-tiszt hitelrontónak és rágalmazónak minősített nyilatkozata szerinte súlyosan károsítja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és nehezen eloszlatható kétséget ébreszt a közvéleményben a bírák és ügyészek függetlenségét illetően.
    Dragomir tavaly ősszel egy hónapot töltött vizsgálati fogságban, mivel a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) őt gyanúsítja azzal, hogy Kövesit kompromittáló információk gyűjtésével bízta meg az izraeli Black Cube nyomozóirodát. A kémbotrány két izraeli állampolgárságú szereplője elismerte bűnösségét, és három-három éves felfüggesztett szabadságvesztésről szóló vádalkut kötött a DIICOT-tal. A volt SRI-tiszt ügyében még nem született ítélet.