Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szombaton nyílik a Magyar Nemzeti Múzeum I. világháborús kiállítása Egerben

2017-09-12 17:18:26

Szombaton nyílik a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) I. világháborús vándorkiállítása Egerben.

    A Többes számban című tárlat már a címében utal arra, hogy a 20. század az I. világháborúval kezdődően a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda százada - mondta a kiállítás főkurátora kedden Egerben.
    Császtvay Tünde szerint a kiállítótérként használt gömbsátorban a tömegkultúra tárgyait mutatják be. 
    A kiállítótérben helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló óriás írógép vagy épp az otthoniak életére emlékeztető villamoskocsi.
    A főkurátor azt mondta, bár a koncepció adott, ettől függetlenül a tömegtárgyak mellett egyedi tárgyak is megjelennek. Nagy Imre vagy Kun Béla tábori levelezőlapja, a költő Szabó Lőrinc katonai iratai például.
    A múzeumi világban már kitűnő példák születtek a városi közösségi terekben felállított kiállításokra, de olyan még nemigen volt, hogy igazi múzeumi tér szülessen meg a város közepén, kiszakítva egy darabot a forgalmas köztérből - mondta a gömbsátorban utazó vándorkiállítás jelentőségéről Császtvay Tünde.
    Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő volt a kezdeményezője a vándorkiállítás egri bemutatkozásának. A Sziget fesztivál, majd Székesfehérvár után érkezett a hevesi megyeszékhelyre a gömbsátor.
    A miniszterelnöki megbízott kifejtette: az egriek alapfilozófiája, hogy minél több országos attrakciót hozzanak a városba és minél több egri produkciót mutassanak be a fővárosban.
    A szombat délután nyíló tárlat ingyenesen látható, a felmerülő költségeit a város viseli. Eger szeptember 21-ig, majd Hódmezővásárhely, Győr, Karcag, Kecskemét és Debrecen, jövőre Vác, Pécs, Békéscsaba, végül pedig a zánkai Erzsébet-tábor látja vendégül a kiállítást.
    Berényi Marianna, az MNM kommunikációs és stratégiai osztályvezetője hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Múzeum számára kiemelten fontos, hogy minél több kutatási eredményük, kiállításuk eljusson az ország minél több helyére, illetve külföldre.