Gedeon napja van. | 2024.03.28

ENSZ: több millió menekült gyerek nem jut iskolai oktatáshoz

2017-09-12 17:03:51

Menekült gyerekek milliói nem jutnak iskolai oktatáshoz - figyelmeztetett kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

    Az UNHCR német partnerszervezete (UNO-Flüchtlingshilfe) által ismertetett adatok szerint a legutóbbi tanévben több mint 3,5 millió 5 és 17 év közötti menekült gyermek nem jutott iskolai oktatáshoz. Az alapfokú oktatásból másfél millióan, a középszintű oktatásból nagyjából kétmillióan maradtak ki. 
    Világszerte 65 millió menekült van, több mint 50 százalékuk gyermek. Az előző tanévben az általános iskolás korúak csupán 61 százaléka tudott iskolába járni, míg a nem menekült gyermekek körében 91 százalék ez az arány.
    Az UNHCR felmérése kimutatta, hogy minél idősebbek a menekült gyermekek, annál rosszabb az oktatási helyzetük. Így míg a nem menekült gyermekek körében - a megfelelő korosztályokban - 84 százalék a középfokú oktatásban részesülők aránya, a menekülteknél csak 23 százalék, és a szegényebb befogadó országokban mindössze 9 százalék. A felsőfokú oktatásban még súlyosabb a helyzet, a menekültek csupán egy százaléka tud egyetemre, főiskolára járni, míg a nem menekült fiatalok körében világszerte 36 százalékos a felsőoktatásban tanulók aránya.
    Az oktatás "a sikeres integráció kulcsa" - emelte ki Peter Ruhenstroth-Bauer, az UNCHR német partnerszervezetének ügyvezetője. Esélyt kell adni a menekült gyermekeknek a tanulásra, mert csak az oktatás révén tudnak "beilleszkedni a befogadó országban, és később segíteni hazájuk újjáépítésében" - tette hozzá a szakember a szervezet Bonnban kiadott közleménye szerint.