Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sószobát avattak a berentei Tündérkert Óvodában

2017-09-11 17:59:00

2017. szeptember 11-én sószobát avattak a berentei Tündérkert Óvodában. A sószobát Roza László István a település polgármestere, ünnepélyes keretek közt adta át az intézmény óvodásainak.

Egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a nevelőtestületben az a gondolat, hogy valamit tenni kellene az óvodába járó gyermekek egészségének, prevenciójának érdekében látva azt, hogy gyakoribb lett a felső légúti fertőződés, légúti allergiás megbetegedés, többen asztma betegségben szenvednek. Eleinte egy légtisztító berendezés volt az elképzelés, de egy képviselői indítvány nyomán lehetőségük adódott a berentei képviselő testület által só szoba kialakítására. A 2017. évi költségvetés tervezésekor a testület 1 millió forintot különített el erre a célra. A munkálatok júniusban kezdődtek meg a csoportszoba területéből való leválasztással majd a festési munkálatokkal és a só szoba kiépítésével folytatódott.
A fenyő farácsos tartószerkezet mögé 960 kg parajdi kősó került beépítésre. Ebbe a keretbe Himalája sótégla került, LED háttér világítással.A lámpa a különleges belsőépítészeti megoldása mellett kellemes nyugtató hatását is ki tudják használni.
A megmunkált íves somokozó 240 kg parajdi só őrleménnyel van feltöltve szintén Himalája só tégla világítja meg és ad nyugtató hangulatot.
A sóhomokozó, a kisgyermekek részére kialakított, speciális „játszótér”, ahol játszva gyógyulhatnak, erősíthetik immunrendszerüket, fejleszthetik koncentrációs képességüket. Miközben a gyerekek az őrölt sót folyamatosan felkavarják, észrevétlenül lélegzik be az apró sószemcséket, melyek a légutakba bekerülve fejtik ki pozitív hatásukat. A nagy mennyiségű parajdi kősó és az erdélyi sóőrlemény tiszta-baktériummentes levegőt biztosít a gyermekek számára.