Auguszta napja van. | 2024.03.29

Amerikai kérésre hétfőn ismét szankciókról szavaz az ENSZ BT

2017-09-09 10:31:00

Amerikai kérésre hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ismét szankciókról szavaz Észak-Korea ellen.  

    Washington már a hét közepén jelezte, hogy újabb és a korábbiaknál jóval erőteljesebb szankciókat szeretne Észak-Korea ellen, pénteken pedig hivatalosan is kérte a BT-szavazást.
    Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a héten "a lehető legerőteljesebb" szankciókat sürgette a világszervezetben Phenjan ellen. Ezután Washington a BT-ben újabb határozattervezetet köröztetett, amelyben olajembargót, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető javainak befagyasztását, az észak-koreai textilexport embargóját és az észak-koreai vendégmunkásoknak történő kifizetések visszatartását követeli. 
    Sajtóértesülések szerint ENSZ-diplomaták nem zárják ki, hogy Kína és Oroszország megvétózza az újabb határozattervezetet, mindenesetre Washington erőteljes lobbizásba fogott a BT-tagok között az elfogadás érdekében. Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője egyelőre azt hangoztatta, hogy a hétfői szavazás "még korai". Liu Csie-ji, Kína ENSZ-nagykövete megszakította látogatását az Afrikai Unió központjában, az etiópiai Addisz-Abebában, és visszatért az ENSZ székhelyére, New Yorkba. Matthew Rycroft, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete már csütörtökön este támogatásáról biztosította az amerikai határozattervezetet, amelynek célja az, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse Phenjant. 
    A Fox News hírcsatorna pénteken arról adott hírt, hogy Észak-Korea - a KCNA állami hírügynökség révén - Nikki Haley ENSZ-nagykövetet "politikai prostituáltnak" nevezte. "Vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond. Az amerikai adminisztráció drágán megfizet majd Észak-Korea pocskondiázásáért " - idézte az észak-koreai állami hírügynökséget a Fox News.