Emma napja van. | 2024.04.19

Donald Trump az Irma hurrikán veszélyeire figyelmeztetett 

2017-09-08 19:05:00

Az Egyesült Államok felé közeledő Irma hurrikán veszélyeire figyelmeztette a floridaiakat  pénteken Donald Trump amerikai elnök 

    Az elnök Twitter-bejegyzésében azt írta: az Irma talán olyan erős lesz, mint amilyent még soha nem láttunk. Ugyanakkor azt üzente a floridaiaknak, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad számukra. 
     Hasonlóan nyilatkozott a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) vezetője, Brock Long és Rick Scott, Florida kormányzója, aki napok óta rendszeresen tart tájékoztatókat. 
    Scott pénteken megismételte, hogy rendkívül pusztító viharra lehet számítani. "Katasztrófára számítunk, a hurrikán az Atlanti-óceán partvidékétől a Mexikói-öbölig, az állam teljes szélességében pusztít majd" - mondta a kormányzó, sürgetve mindenkit, hogy aki még nincs úton, azonnal induljon a kontinens belseje felé. "Valamennyi floridainak fel kell készülnie az evakuálásra" - hangsúlyozta Scott. 
    A Dél-Floridából északra vezető utak zsúfoltak, a forgalom lépésben halad. Szombat reggeltől a legfőbb országutakon a forgalom egyirányú lesz, csakis észak felé lehet közlekedni rajtuk. Pénteken tankerhajók érkeztek a miami és a tampai kikötőkbe és a fűtőanyagot rendőri kísérettel szállítják a benzinkutakhoz. A kormányzó még a hét közepén kért segítséget a környező szövetségi államoktól. A floridai benzinkutak egyharmadából már kifogyott a gázolaj. 
    Folyamatban van a Florida északi részén fekvő, tengerparti Jacksonville kiürítése. Péntektől Florida több repülőterét lezárják, két atomerőművet már csütörtökön lezártak. Az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának tampai központjából hazaküldték a katonákat és a polgári alkalmazottakat, a bázison csupán nagyon kis létszámú személyzet marad. A katonák egy részét már a hét közepén a katari amerikai támaszpontra vezényelték. 
    Az Irma hurrikán pillanatnyilag Kuba északkeleti partvidékein tombol, péntek reggelre 4-es erősségűre csökkent, de a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a szombati éjjeli partra érésig ismét erősödhet. Közvetlenül Irma nyomában halad a José hurrikán, amely péntekre virradóra 4-es erősséget ért el.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó