Emma napja van. | 2024.04.19

Brit kamarai szövetség: mélyponton a növekedési kilátások

2017-09-08 16:12:00

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) szerint a globális pénzügyi válság óta nem tapasztalt mélypontra lassul a következő két évben a brit gazdaság növekedési üteme, és ezen az eddigi tapasztalatok alapján a font elvileg versenyképesség-javító meredek gyengülése sem segít.

    A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó BCC a pénteken ismertetett új, felülvizsgált előrejelzésében a vártnál valamivel erősebb fogyasztási kiadások miatt az egész évre szóló növekedési prognózisát minimális mértékben, 1,5 százalékról 1,6 százalékra javította, jövőre azonban csak 1,2 százalékos, 2019-ben 1,4 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban. 
    Az üzleti szervezet a 2018-ra és 2019-re szóló GDP-növekedési becslést egyaránt rontotta: előző előrejelzésében erre a két évre 1,3 százalékos, illetve 1,5 százalékos növekedési várakozás szerepelt.
    Ez lenne a leglassabb kétévi növekedés a brit gazdaságban a 2008-2009-es recessziós időszak óta.
    A kamarai szövetség számításai szerint a font gyengüléséből eredő infláció 2019-ig meghaladja az átlagkereset-növekedés ütemét, ebben az időszakban így a reáljövedelmek eróziója várható, és ez megterheli a gazdasági növekedés egyik fő hajtóerejének számító fogyasztási kiadásokat.
     A BCC szerint egyre világosabban látszik, hogy a tavaly nyári EU-népszavazás óta végbement fontgyengülés több kárt okozott a brit gazdaságnak, mint amennyi előnnyel járt. Az importált nyersanyagok jelentős drágulása az elmúlt egy évben felhajtotta az inflációt, és ez várhatóan a következő időszakban is visszafogja a fogyasztási kiadásokat.
    Mindeközben kevés jele van annak, hogy a font leértékelődése érdemben javította volna a brit gazdaság külső versenyképességét - áll a legnagyobb brit üzleti érdekképviseleti szervezet pénteki elemzésében.
    A BCC szerint az új, rontott növekedési előrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik, mivel a brit gazdaság növekedési kilátásai erősen bizonytalanok.
    A kamarai szervezet szerint a brit kormánynak mindenképpen arra kell törekednie, hogy a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon megállapodásra jusson egy átmeneti időszakról az Európai Unióval, mivel a brit EU-tagság átmenet nélküli hirtelen megszűnése a jelenleg feltételezettnél is valószínűleg sokkal markánsabb gyengülést okozhatna a reálgazdasági kondíciókban.
    Erre a kockázatra nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet, és egyes elemzők a recesszió visszatérésének lehetőségét is látják. 
    A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott legutóbbi átfogó szektorelemzése szerint a brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről. 
    A Moody's szerint ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem.
    Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minapi helyzetértékelésében közölte: megítélése szerint a brit gazdaság növekedési üteme a következő hónapokban meredek ívben tovább lassul, és csak az erőteljes külkereskedelem miatt lesz elkerülhető a recesszió.