Tivadar napja van. | 2024.04.20

Kelemen Hunor: amint lehetséges kezdeményezzük a katolikus iskola újraindítását

2017-09-08 15:44:49

Kelemen Hunor szerint amint a jogi helyzet lehetővé teszi, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezi a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újbóli megalapítását. 

    Az RMDSZ egy pénteki sepsiszentgyörgyi sajtóbeszélgetésen szólt a Római Katolikus Gimnázium ügyéről is, kijelentéseit az RMDSZ hírlevele összegezte. Kijelentette: sem a szülői közösség, sem az egyház, sem pedig az RMDSZ nem mondott le arról, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményként működjön. 
    Kelemen Hunor szerint az oktatási miniszter és a tanfelügyelőség csütörtökön és pénteken hozott döntései csak ideiglenes megoldást nyújtanak. Megjegyezte: az RMDSZ az iskolaügyben végig az érintett felek álláspontját képviselte. Mint mondta, úgy értesült: a szülők egy része kifogásolja, hogy az iskola elveszítette az önállóságát, mégis elismerik, hogy a Bolyai Farkas Gimnázium alá történő besorolás volt az egyetlen megoldás a jelenlegi helyzetre. Ezt a megoldást kelemen Hunor szerint "jobb híján" az egyház is elfogadja. 
    Az RMDSZ elnöke felelevenítette: az ügy kapcsán a múlt kedden egyeztetett a miniszterelnökkel, aki immár a harmadik kormányfő, akinek tolmácsolta az egyház és a szülők panaszát, a közösség jogos kérését. Hozzátette: a jogi elemzés, amelyet átnyújtott, kimondja, hogy az iskolát törvényesen hozták létre, eszerint annak működnie kell, csak politikai döntésre lenne szükség.
    Kelemen Hunor hozzátette: az elmúlt napokban az államfőt és az oktatási minisztert is arról próbálta meggyőzni, hogy a marosvásárhelyi ügyben folyamatos jogfosztás történik, amely előbb-utóbb visszaüt. Kedden a Szociáldemokrata Párt elnökét is arra kérte, hogy "vegyék a bátorságot, és hozzák meg a politikai döntést".
    Liviu Pop oktatási miniszter csütörtöki rendelete alapján a Maros megyei tanfelügyelőség pénteken a Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá sorolta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium osztályait. Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő az Agerpresnek elmondta: a Római Katolikus Gimnázium diákjai abban az épületben folytatják a tanulmányaikat, amelyben eddig is tanultak, csupán az iskola adminisztratív ügyei kerülnek át a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz mindaddig, amíg lezárulnak az iskola létrehozásával kapcsolatos perek.