Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy francia kormánypárti képviselőnő pénzért szervezett idegenvezetést a nemzetgyűlésbe

2017-09-08 15:25:29

Megrökönyödést váltott ki Franciaországban pénteken egy kormánypárti képviselőnő esete, aki saját vállalkozásán keresztül térítésért cserébe szervezett idegenvezetést a nemzetgyűlésbe, ahova egyébként ingyen látogathatnak el az állampolgárok.

    Francois de Rugy, a nemzetgyűlés kormánypárti elnöke az alsóház etikai testületétől kért állásfoglalást Pascale Fontenel-Personne, Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártja képviselőnőjének ügyében. 
    A Marianne című hetilap értesülése szerint a nyugat-franciaországi Sarthe-ban megválasztott képviselőnő utazási irodája 119 euróért szervez Le Mans városából kirándulásokat a nemzetgyűlésbe. 
    Az árban benne van az útiköltség egy idegenvezető-sofőr által vezetett gépjárműben, ebéd és látogatás a nemzetgyűlésben. "A látogatáson jelen lesz a képviselőnőnk is" - olvasható az Access Tours nevű vállalkozás hirdetményében. 
    A radikális baloldali Lázadó Franciaország sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egy kormánypárti képviselő "teljes ellentmondásban áll a közélet megtisztításáról közelmúltban elfogadott törvény normáival". 
    Pascale Fontenel-Personne azzal védekezett közleményében, hogy képviselővé választását követően háttérbe vonult a vállalkozásából, és "soha nem volt kérdés belépő megfizettetése a nemzetgyűlésbe, miután a belépés ingyenes". 
    "Az átláthatóság jegyében, amelyhez alapvetően ragaszkodom, az Emmanuel Macron elnök által meghatározott erkölcsi és politikai irányvonal szellemében, már elindítottam az eljárást, amely alapján átengedem a részesedésemet a cégen belül. Azt is indítványoztam, hogy a vállalkozás szakítson meg minden tevékenységet a parlamenttel, annak érdekében, hogy semmilyen félreértés ne történhessen" - tette hozzá a képviselőnő. 
    Az Access Tour honlapján jelezte, hogy péntektőll a nemzetgyűlésbe szervezett minden útját lemondja.